eau-de-vie z wytłoków winogron z regionu Burgundii, szczepów: Chardonnay, Gamay i Pinot Noir. Uchodzi za jedno z najdoskonalszych, są to trunki wyjątkowo aromatyczne, cechują je nuty skoszonej trawy, delikatna cierpkość charakterystyczna dla wytrawnych win oraz ziemistość w smaku, a szczególnie finiszu. Przy dłuższym leżakowaniu dochodzą nuty tytoniu, ale też cierpkość ustępuje słodyczy, są bardziej kwiatowe niż trawiaste. Cechą charakterystyczną jest trwający aż miesiąc okres fermentacji moszczu w szczelnych beczkach, moszcz pozostający z produkcji burgundzkich win nosi lokalną nazwę gennes. Następnie wino jest destylowane w aparatach do destylacji ciągłej, takich jakich używa się do produkcji armaniaku, do mocy 52%. Większość drobnych wytwórców destyluje swój marc de Bourgogne w jednej z dwóch dużych destylarni świadczących usługi sadownikom: Védrenne at Nuts-St-Georges lub Distillerie de Bourgogne AT Beaune. Rewelacyjne są te długo leżakujące, Hors d’Age, które przegryzły się z taninami dębu, o oleistej konsystencji. Producenci to m.in.: Jacoulot, Joseph Cartron, Allexant, Jules Belin, Bouchard, Caves de Hautes Cotes, Château de Meursault, Château de Pommard, Charpentier, Domaine Bernard Delagrange, Domaine  Des Hautes Cornieres, Domaine Dujac, Domaine Prieur Brunet, Romanée Conti, Joseph Drouhin, Sylvain, Royer-Hutin, Lignier, Louis Jadot, L’Heritier-Guyot, Briottet, Lamarche, Jean Philippe Marchand, Mommessin, Guy Roulot, Thibaut, Védrenne, Morin i wielu innych. Moc butelkowania marc de Bourgogne to zwykle 45-50%.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail