Marolo

w 1977 roku Paolo Marolo, absolwent enologii w Alba założył destylarnię, którą nazwał Santa Teresa. Z czasem nazwę zmieniono na Marolo. Położona w sercu winnic, od początku korzysta ze współpracy z okolicznymi winiarzami. Uprawiane tu szczepy, z których powstają wina i grappa, to: nebbiolo, barbaresco, barbera, dolcetto, brachetto, roero arneis czy moscato d’Asti. Do destylacji firma używa kotłowo-kolumnowych miedzianych aparatów typu bain-marie. Znaczna część grappy leżakuje w jasnym i delikatnym drewnie akacji. W 1989 roku firma wprowadziła innowacyjną grappę pochodzącą z jednej parceli. Kolejną innowacją była ich grappa di barolo leżakowana w beczkach po winie barolo chinato. Destylarnia korzysta z DOC Grappa di Barolo. Autorem stylistyki etykiet jest zmarły w 2011 roku wybitny włoski malarz i przyjaciel założyciela destylarni, Gianni Gallo. Poza bogatą kolekcją grappy jednoszczepowej, w ofercie są m.in. destylaty owocowe (jabłka, gruszki, morele), a także likiery, wśród nich odtworzona receptura XIX-wiecznego ziołowego likieru na bazie wina, dr Ulrich.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.