duży producent grappy z regionu Veneto, mocno obecny w HORECA, właściwie w całych Włoszech. Firma powstała pod koniec XIX wieku w miejscowości Cismon del Grappa, nad rzeką Brenta, u podnóża gór Grappa. Jej twórcą był Antonio Maschio. Jego wnuk, Bonaventura Maschio, przeniósł destylarnię do Gaiarine. Szybka ekspansja firmy zaczęła się w latach 80. XX wieku, wraz z wprowadzeniem na rynek produktu o nazwie Prime Uve – destylatu z całych winogron, początkowo młodego, a z czasem także starzonego w beczkach. Obecnie dysponują najszerszą we Włoszech ofertą distillato d’uva, składają się na nią kupaże: Prime Uve Bianche, Prime Uve Nere, Prime Uve Oro, Q.B., Cru di Prime Uve Prosecco da Uve Passite, Cru di Prime Uve Merlot, Cru di Prime Uve Marzemino, Cru di Prime Uve Chardonnay, Cru di Prime Uve Müller Thurgau, Cru di Prime Uve Primitivo, Cru di Prime Uve Raboso, Cru di Prime Uve Moscato Giallo, Prime Brunello di Montalcino, Prime Zibibbo oraz Prime Sagrantino di Montefalco. Poza tym produkują grappy – najbardziej znana jest linia kupaży 903. Grappy jednoszczepowe butelkowane są w serii Gaiarine, są to: Grappa Chardonnay, Grappa di Chianti, Grappa di Moscato, Grappa di Pinot, Grappa di Prosecco. Firma butelkuje też brandy pod marką Gentlemate, ma kilka rodzajów ginów i gorzki bitter. Używają wielkie staroświeckie miedziane alembiki o kształcie jajka, przypominające perkolatory stosowane do produkcji ginu czy absyntu. Są tu też miedziane kolumny do destylacji ciągłej. Alkohole leżakują głównie w slawońskim dębie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail