28 października w Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów odbyło się spotkanie poświęcone meksykańskim trunkom, połączone z pogodnym świętowaniem siedmiolecia działalności na polskim rynku firmy Cerville Investments – dystrybutora win i alkoholi mocnych.
– Mamy najszerszą ofertę tequili w Polsce – mówił Sławomir Kojło, prezes Cerville. – Postawiliśmy na tequilę dawno, ale także na mezcal, który jest mniej docenianym, ale na pewno nie gorszym meksykańskim trunkiem. W ofercie mamy obecnie ponad dziesięć różnych tequili i mezcalu, w tym edycje unikatowe, jak tequila wędzona dymem, czy tequila dwudziestoletnia.
Cerville ma w ofercie tequile CAH i Cenote oraz mezcal Sa Busca, w różnych wariantach.
Degustację prowadził Rafał Łojszczyk, przedstawiając różnice między tequila a mezcalem, dwoma trunkami z agawy. Degustacja przyjęła formę pojedynku – goście na zmianę próbowali tequili i mezcalu w kolejnych kategoriach wiekowych – od joven, przez reposado po añejo. Im alkohol był młodszy, tym więcej było zwolenników mezcalu. Czas spędzany w beczkach działa jednak na korzyść delikatniejszej, słodszej tequili.
KAH Tequila Blanco (40%)
100% agave weber. Zapach lekki, ziemisty, nieco słodki, nuty skrobiowe, surowe ziemniaki, miodowy, delikatny, leciutka ziemistość. Smak słodki, miodowy, leciutko ziemisty, ale z ciekawą nutą wytrawną, tytoniową. W finiszu słodka kawa z mlekiem, słodki tytoń i cierpkie owocowe liście oraz orzeszki ziemne w miodzie.
23/25/25/7=80
Se Busca Mezcal Joven (40%)
100% agave angustifolio. Zapach słodki, lekko kukurydziany, śliwki, grejpfrut, ziemistość, migdały, liście i owoce czarnej porzeczki, delikatnie aceton, ale też stajnia, siano, nuty ziemiste, mieneralne. Smak słony, wędzony – wędzone śliwki, wędzone liście czarnej porzeczki, agrest, jabłka, ziemistość, lekko ocet jabłkowy. W finiszu bardzo dużo kawy i czarnej porzeczki, jabłek i gruszek, mandarynki, pomelo, lekko spalenie, dym wędzarni.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
KAH Tequila Reposado (40%)
100% agave weber, 11 miesięcy leżakowania w beczkach z limuzynowego dębu. Zapach słodki, owocowy – słodkie jabłka, gruszki, papaja. W smaku sporo banana, słodkiego ananasa, miodu, wanilii. W finiszu nuty pikantne – imbir, cynamon i miód.
24/24,5/25/7=80,5
Se Busca Mezcal Reposado (40%)
100% agave angustifolio, 10 miesięcy we francuskim dębie, wcześniej wykorzystanym do starzenia sherry. W zapachu sporo miodu, kawy, kawa z mlekiem, ziaren kakao, owoców, słodkich śliwek i soli. W smaku sporo nut pikantnych – pieprz, zioła, orzechy włoskie, orzechy laskowe, czekolada, sól, wędzenie. W finiszu nadal pikantne, dochodzi nuta chrzanu, imbiru, orzechy, wędzone liście, wędzone porzeczki, wędzony boczek, wędzona szynka i kawa z mlekiem. Dziwne połączenia.
26/26/26/7,5=85,5
KAH Tequila Añejo (40%)
100% agave weber, leżakowane ponad dwa lata w limuzynowym dębie. Zapach egzotycznych owoców, egzotycznego drewna, bourbona, miodu, ziół, orzeszków ziemnych. Smak słodki, głęboki, dużo słodyczy, ale i cierpkości – miód, wanilia, czekolada, zioła, słodki tytoń. Cierpki finisz, dużo tytoniu, wilgotnych liści, nuty ziemiste, nieco goryczkowe, głóg, nawet piołun, ale też lukrecja i sól.
27/27/27/8=89
Se Busca Mezcal Añejo (40%)
100% agave angustifolio, minimum dwa lata dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Zapach śliwek, przypraw korzennych, orzechów, wędzenia, wanilii, cynamonu, słodko, ale i ziemiście. Smak przyjemnie wędzony, wędzone śliwki, miód, banany, toffie, wędzone mięso, wędzona ryba. W fniszu wędzenie i czekolada z orzechem laskowym.
26,5/26,5/27/8=88
Po degustacji podstawowej linii KAH i Se Busca przyszła kolej na nowości i unikaty. Marka Cenote, w której dotąd były tequile Blanco, Reposado i Añejo została uzupełniona o dwie kolejne ekspresje. Pojawił się też bardzo limitowany mezcal z agawy odmiany madrecuishe, która zawsze daje ciekawe warzywne i kiszonkowe nuty. W linii KAH Cerville dysponuje także tequilą klasy Extra Añejo.
Cenote Ahumado (40%)
100% agave weber pieczonej w glinianym piecu w bezpośrednim kontakcie z ogniem i dymem. Do jej produkcji zbudowano specjalny piec, przypominający te do opiekania agawy w Oaxaca, do wyrobu mezcalu. Pnie agawy są wolno opiekane i odymiane. Zapach solonych paluszków, sadzy, lekki tytoń. W smaku bardzo mocno wypieczone słone paluszki, pieczona pietruszka. W finiszu dużo soli i nuty warzywne, pieczone. Bardzo oryginalne.
25,5/26,5/27/8=87
Cenote Sac Actun Extra Añejo Tequila (40%)
Dziesięcioletnia tequila, 100% agave weber, leżakowana w amerykańskim dębie, destylowana raz na siedem lat. Tylko 40 butelek przydzielono w tym roku na Polskę. Zapach lekko przydymiony, ale wyraźnie słodki, czuć nieco kukurydzy, ziół, lukrecji, anyżu, wanilii, rumowej słodyczy. Nuty ziemiste i warzywne – pietruszka, seler. I znów kukurydza, jak na nachos. W smaku słodko, miód, mirabelki, wisienki koktajlowe, słodkie winogrona, nieco tanin, słodki tytoń. Finisz słodko-cierpki, dużo tytoniu, kakao, kiwi, papaja, mango, nawet banany. Bardzo bogata i elegancka w smaku, kontemplacyjna.
29/29/29/9,5=96,5
Se Busca Mezcal Joven Madrecuishe (45%)
100% agave madrecuishe, krzewy ponad dwunastoletnie. Zapach kiszonych ogórków, kiszonej rzepy, kiszone rzodkiewki, słoność, słoma. Smak słodkiej kiszonki, kapusta z cukrem. Finisz też kiszony plus ziemistość, pieczone ziemniaki i słodka kiszona kapusta, kwaśne. I dymność.
27,5/28,5/28,5/8=92,5