Amerykańska żytnia whiskey, produkowana w Indianie w destylarni Limestone Branch, finiszowana w beczkach po słodkiej cream sherry z winiarni Meier’s, butelkowana z mocą 45%. Zrobiona w 51% z żyta, 45% z kukurydzy, reszta to słodowany jęczmień. Destylat jest tylko dwuletni, ale gorący klimat i biały amerykański dąb zrobiły, co miały zrobić – alkohol jest aromatyczny i taniczny. W nosie: ziarna żyta i przefermentowane żyto, ziarna kakao, fermentowane cytryny. W smaku: zioła, cynamon, gałka muszkatołowa. Finisz to słodka musztarda czy może miód z gorczycą. I rozmaryn. Nazwa jest hołdem dla Minor Case Beama, pradziadka założycieli Limestone Branch, który destylował żytnią whiskey jeszcze w latach poprzedzających prohibicję w USA, czyli przed 1919 rokiem. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail