Mionetto Prosecco to od 130 lat idealny wybór na upalne letnie dni. Wytwarzane jest z winogron szczepu glera, znanych także jako prosecco, rosnących w samym sercu regionu Treviso (Północno-Wschodnie Włochy).
Prosecco podane z kostką lodu doskonale orzeźwia i jest o wiele „lżejsze” od tradycyjnych win. Niegdyś klasycznie podawane jako aperitif, dziś serwowane w postaci najróżniejszych drinków na bazie musów owocowych (np. drink Bellini).
Bellini z Mionetto Prosecco (2 porcje):
– 500 ml Mionetto Prosecco
– 1 dojrzała brzoskwinia
Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy pokrojoną w kostkę brzoskwinię (bez pestki) i dodajemy Prosecco. Całość blendujemy. Opcjonalnie możemy podać z kruszonym lodem i kawałkiem brzoskwini na brzegu kieliszka.
Czym jest Mionetto Prosecco?
Mionetto Prosecco to lekkie wino musujące o niskiej zawartości alkoholu (11%) oraz wyjątkowej kompozycji aromatów, w których wyraźnie możemy wyczuć nuty dojrzałego jabłka, brzoskwiń, akacji, lukrecji i miodu. Oznaczenie brut na butelce oznacza wersję wytrawną. Jest to klasyczna odmiana, która doskonale komponuje się z owocami morza, sushi, rybami, sałatkami oraz deserami i daniami kuchni włoskiej.
Cena: ok. 35 zł / 750 ml