Spirits, Wydarzenia
bary, konkursy, likier

Mistrzostwa Polski Miodula 2017

Mistrzostwa Polski Miodula 2017

Udostępnij:

14 września w Jasienicy, w nowej leżakowni Toorank Polska, odbyła się trzynasta edycja Mistrzostw Polski Barmanów Miodula 2017. W finale zawodów uczestniczyło jedenastu barmanów, a poziom współzawodnictwa był bardzo wysoki. Pomiędzy pierwszym, drugim i trzecim miejscem różnice w ocenach sędziów wynosiły zaledwie po jednym punkcie!


Eliminacje do mistrzostw odbyły się w: Krakowie, Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie i Gdańsku. Pula nagród wynosiła 10 tys. zł (nagrody pieniężne oraz wyjazd najlepszego barmana na targi Bar Convent Berlin 2017). Podczas finału barmani mieli za zadanie przygotowanie koktajli z Miodulą Prezydencką. Ten szlachetny trunek leżakował przez ponad rok w beczkach z polskiego dębu.
Pierwsze miejsce w zawodach zajął Filip Palkiewicz z Mercy Brown w Krakowie. Jego koktajl nazywał się First Lady, a składało się na niego: 40 ml Mioduli, 20 ml Licor 43 Orochata, 30 ml soku z cytryny, 5 ml miodu lipowego, 20 ml białka i jedna porcja angostury.
Na drugim miejscu był Arkadiusz Białkowski, na codzień pracujący za barem w Marriott Warsaw Airport. Jego koktajl to Miodowa Kraina: 40 ml Mioduli, 12 ml nalewki z derenia, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego, sześć listków świeżej melisy i 10 ml białka jajka.
Najniższe miejsce na podium zajął Damian Filipowicz z baru Healthy Cocktail w Krakowie, autor koktajlu Not old fashioned but time less. Jego receptura to: 60 ml Mioduli, 30 ml wody mineralnej leczniczej Jan, trzy porcje angostury i zest z grejpfruta.
Zawody sędziowało czteroosobowe jury, złożone z przedstawicieli organizatora konkursu, magazynu „Aqua Vitae” oraz warszawskiego Domu Wódki. Finał odbył się w budynku leżakowni z 1903 roku. Została odrestaurowana i oficjalnie otwarta we wrześniu 2017, obecnie leżakowane są tu: polska whisky, Miodula Prezydencka, śliwowica oraz Apsinthion. – Dopiero przenieśliśmy tutaj pierwsze beczki – mówi Paweł Litwin z Toorank Polska. – Z czasem pomieszczenia leżakowni zapełnią się aż po dach. Górski klimat sprawia, że są to idealne warunki do przechowywania alkoholi, co pozwoli nam w następnych latach powiększyć portfolio starzonych alkoholi. W przyszłym roku pierwszy raz zaprezentujemy naszą własną whisky.
Po zawodach barmańskich zabawa przeniosła się do klubu w Bielsko-Białej i trwała do rana.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.