Vineta to popularna odmiana ziemniaka, często używana w kuchni, zbiory są wczesne, zawartość skrobi w bulwie to ok. 12,7%. Odmiana arielle, wcześniej wykorzystana do destylacji edycji specjalnej Młodego Ziemniaka (z 2013 roku) ma podobną zawartość skrobi, zbierana jest wcześniej, więc w kuchni zbiera lepsze noty. To, co dobrze smakuje z kotletem, nie koniecznie jednak najbardziej sprawdza się w kieliszku. Odmiana arielle dawała smak z jednej strony słodki (wanilia), z drugiej ziemisty, warzywny (seler) z nutą szyszek chmielowych. Odmiana vineta (znana też z jednokrotnej destylacji wódek Vestal) daje efekt dość płaski. Alkohol ma mało przyjemny aromat przypalonej grzanki. W ustach gorzko – spalenizna i ziemistość. Oczywiście, Młody Ziemniak nawet w tej wersji na głowę bije zwykłe wódki, ale że nie jest wódką, więc trzeba go porównywać z poprzednimi edycjami Młodego Ziemniaka. A na tym spektrum Edycja Specjalna 2014 Vineta prezentuje się najgorzej w całej kolekcji.