Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Mocne whisky w ciemno

Mocne whisky w ciemno

Udostępnij:

22 kwietnia odbyła się trzecia degustacja w ciemno organizowana przez Fort Whisky. Tym razem na platformie Zoom uczestniczyły 23 osoby, które próbowały whisky o mocy od 50% w górę. Były to: The Creative Whisky Co. GO 002 (Glen Ord) 8YO, Glenlivet Nadurra, Glenrothes 9YO Cadenhead, Aberlour A’Bunadh i Benromach Batch 1 2009. W opinii uczestników wygrała ta ostatnia. Prowadził Mariusz Aderek.

Notowałem i oceniałem w ciemno, a oto jak mi smakowały whisky.

The Creative Whisky Co. GO 002 (Glen Ord) 8YO (50%)
Landrynki, toffi, marshmallow, bardzo słodko, kajmak, ciasto z budyniem. W ustach trochę torfu, masa drożdży, lekko cierpka, wiśnie i czereśnie, wanilia. Medyczna cierpkość w finiszu i wiśnie, drożdże.
3/5
15,5/24/20/6=65,5

Glenlivet Nadurra FF0714 (63,1%)
Aromat intensywny – śliwki, zioła, przyprawy korzenne, wanilia, balsamico. W ustach jabłka, pieprz, kardamon. Finisz pieprzny, pikantny, imbirowy i jabłka, lakier i wanilia. Rozgrzewająca.
3.5/5
20,5/25/24,5/7=77

Glenrothes 9YO 2017 Cadenhead (65,3%)
Ciasto, orzechy, miód, toffi, wanilia. Strasznie słodkie, przesadnie słodkie. Moc alkoholu dusi aromaty. Po dodaniu wody otwiera się nutą chlebową. W smaku nuty maślane, dymne, ziarniste, kawowe, dużo toffi, mlecznej czekolady. W finiszu miód, biała Toblerone i bardzo dużo ziarna.
1.5/5
11/15/13,5/4=43,5

Aberlour A’Bunadh Batch 62 (59,9%)
W aromacie: czekolada, wiśnie, śliwki, gruszki, wyraźnie moc alkoholu, lekko cytryna. Smak delikatnie dymny, lekko leśny (igliwie), jagody, żurawina, jałowiec, delikatnie drożdże. W finiszu aromatyczne winogrona, jak muskat, jabłka i dym plus ziołowość, rozmaryn.
4/5
24,5/24,5/24,5/7,5=81

Benromach Batch 1 2009/2019 (58,8%)
Wędzone mięso, wędzone krewetki, wędzony łosoś, wędzone śliwki, wodorosty. W smaku lekko anyż, koper i dalej masa wędzarni. Finisz cierpki, apteczny, wędzone wiśnie, wędzone śliwki, czarne oliwki, sadza, delikatnie miodowość.
4.5/5
27/27/27,5/8=89,5

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.