najbardziej ceniony niemiecki gin. Marka powstała dopiero w 2010 roku, ale szybko zyskała uznanie w świecie, obecnie Monkey 47 eksportowany jest do 50 krajów. W 2016 roku większościowy pakiet udziałów w destylarni kupił Pernod Ricard. Komplementując przejmowaną firmę, Alexandre Ricard, prezes i dyrektor generalny Pernod Ricard powiedział, że Monkey 47 to klejnot, produkujący w branży ginów perełkę. Złożony z 47 botaników, o mocy 47%. Na etykiecie widnieje dumny napis: Schwarzwald Dry Gin, w materiałach reklamowych, że łączy tradycje ginu brytyjskiego, egzotykę Indii i czystość dziewiczej puszczy. Jest tu wiele botaników, które występują w lasach Szwarzwaldu, w tym też leśne jagody. Skład klasycznej wersji to: jałowiec, pędy świerku, chleb świętojański, płatki róży, pieprz kubeba, kora cynamonowca, kolendra, aframon madagaskarski, piżmian, ziele angielskie, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, migdały, imbir, cynamon, lukrecja, tatarak, lawenda, winobluszcz wiciokrzew, melisa, korzeń irysa, jaśmin, skórki gorzkiej pomarańczy, nasiona dzięgla, limonki, trawa cytrynowa, pomelo, grejpfrut, prawoślaz lekarski, tarnina, czarny bez, dzika róża (dwie odmiany), liście jeżyny, rumianek, szałwia, werbena, głóg, jagody i żurawiny. Oferowany jest też Monkey 47 Schwarzwald Sloe Gin (29%) o aromacie tarniny i zielonych orzechów włoskich.