Montanaro

dzieje destylarni sięgają drugiej połowy XIX wieku. Założył ją Francesco Trussoni, kotlarz z Gallo d’Alba. On to w 1885 roku zabutelkował podobno pierwszą grappę jednoszczepową, była to Grappa di Barolo. W 1922 roku firmę objął Mario Montanaro, który ożenił się z Angelą Trussoni. Zainstalowali alembiki parowe, rozbudowali zakład, pozostając jednocześnie wiernymi idei butelkowania grappy z wytłoczyn pozostałych przy tłoczeniu win barolo. Firma nadal jest w rękach rodziny Montanaro. Mają szeroką ofertę grappy jednoszczepowej, już nie tylko z winogron nebbiolo, ale też: arneis, barbaresco, barbera, dolcetto czy moscato, choć największy wybór jest grappy di Barolo. Robią także grappę z dodatkiem kwiatów rumianku, butelkują własne wina i brandy. Do starzenia używają głównie beczek ze slawońskiego dębu.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.