Muskatova

rakija otrzymywana w wyniku jedno lub dwukrotnej destylacji alkoholu uzyskanego z winogron muszkatowych. Tym mianem określa się różne szczepy winorośli, od białych po niemal czarne, w przypadku Bułgarii są to głównie winogrona Muscat Ottonel, występujące w wielu regionach kraju. Z winogron muszkatowych wytwarza się wiele win, w tym m.in. hiszpańskie malagi i cherry, a także destylatów – np. pisco. Owoce są dość słodkie, dlatego rakije muszkatowe są łagodniejsze od najpowszechniejszych grodowych (czy też lozy w krajach byłej Jugosławii). Wiele bułgarskich piwnic i firm oferuje bardzo dobre muszkatowe rakije, do najlepszych moim daniem należą: Burgas 63, BurgaskaTeodoroff Trakya, Slivenska Perla, Hreljova Manastirska, Karnobatska, na uwagę zasługuje też Pomorijska.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.