Alkohole dnia, Spirits
likier, nalewka

Nalewki Staropolskie

Nalewki Staropolskie

Udostępnij:

firma rodzinna powstała w 2004 roku. Nalewki tworzone są zgodnie z tradycyjnymi domowymi recepturami, trzymając się starych receptur i przepisów oraz korzystając z blisko czterdziestoletniego doświadczenia i wiedzy Karola Majewskiego – mistrza smaku i założyciela firmy, który w swoim życiu zrobił już ponad trzysta nalewek. Nalewki Staropolskie to produkty ekskluzywne. Na rynku alkoholowym pozycjonowane jako produkt niszowy z najwyższej półki.
Poszczególne rodzaje nalewek wytwarzane są w krótkich seriach i wszystkie są rocznikowane. Wyroby firmy są rekomendowane przez Slow Food (trzy smaki mają certyfikaty), są Laureatem Nagrody Godła Teraz Polska, są nagradzane i wyróżniane na ogólnopolskich festiwalach nalewek. Stałymi odbiorcami są m.in. Kancelaria Prezydenta RP, Kancelaria Sejmu RP, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Restauracja Atelier Amaro.

Karol Majewski

Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw i leśnych polan. Preferowane są dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład ałycza (śliwa wiśniowa), czeremcha, głóg z otuliny Puszczy Kampinoskiej, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich czy tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki początkowo dojrzewają na słońcu, które wydobywa z owoców cały bukiet najwspanialszych aromatów i smaków. Potem przez wiele lat leżakują w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach. Dzięki temu osiągają swój niepowtarzalny smak. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata. Producent nie dodaje żadnych esencji zapachowych, barwników czy poprawiaczy. Cały proces produkcyjny wykonywany jest ręcznie, w domowy sposób.
Szeroka gama owocowo-korzennych trunków sprzedawana jest w charakterystycznych wysmukłych butelkach, korkowanych. Oferta obejmuje ok. 30 smaków, są to: Wiśniowa tradycyjna, Wiśniowa miodowa, Wiśniowa wykwintna, Pomarańczowo-kawowa, Cztery Pory Roku z pędami sosny, Imbirówka Stryja Dionizego, Śliwkowa wiśniowa, Wiśniowa pomarańczowa, Malinowa Poranna Rosa, Na pędach sosny, Agrestówka, Pigwowa z dzikiego pigwowca, Na płatkach jaśminu, Mniszek Lekarski, Cytrynówka, Jarzębina z tarniną, Morela, Orzechówka, Wiśniowa pigwowa, Rokitnik, Głóg, Z kwiatu czarnego bzu, Jeżynowo malinowa, Czeremcha, Jaśminowa na płatkach jaśminu, Czarna porzeczka, Tarnina, Ałycza.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.