firma rodzinna powstała w 2004 roku. Nalewki tworzone są zgodnie z tradycyjnymi domowymi recepturami, trzymając się starych receptur i przepisów oraz korzystając z blisko czterdziestoletniego doświadczenia i wiedzy Karola Majewskiego – mistrza smaku i założyciela firmy, który w swoim życiu zrobił już ponad trzysta nalewek. Nalewki Staropolskie to produkty ekskluzywne. Na rynku alkoholowym pozycjonowane jako produkt niszowy z najwyższej półki.
Poszczególne rodzaje nalewek wytwarzane są w krótkich seriach i wszystkie są rocznikowane. Wyroby firmy są rekomendowane przez Slow Food (trzy smaki mają certyfikaty), są Laureatem Nagrody Godła Teraz Polska, są nagradzane i wyróżniane na ogólnopolskich festiwalach nalewek. Stałymi odbiorcami są m.in. Kancelaria Prezydenta RP, Kancelaria Sejmu RP, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Restauracja Atelier Amaro.

Karol Majewski

Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw i leśnych polan. Preferowane są dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład ałycza (śliwa wiśniowa), czeremcha, głóg z otuliny Puszczy Kampinoskiej, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich czy tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki początkowo dojrzewają na słońcu, które wydobywa z owoców cały bukiet najwspanialszych aromatów i smaków. Potem przez wiele lat leżakują w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach. Dzięki temu osiągają swój niepowtarzalny smak. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata. Producent nie dodaje żadnych esencji zapachowych, barwników czy poprawiaczy. Cały proces produkcyjny wykonywany jest ręcznie, w domowy sposób.
Szeroka gama owocowo-korzennych trunków sprzedawana jest w charakterystycznych wysmukłych butelkach, korkowanych. Oferta obejmuje ok. 30 smaków, są to: Wiśniowa tradycyjna, Wiśniowa miodowa, Wiśniowa wykwintna, Pomarańczowo-kawowa, Cztery Pory Roku z pędami sosny, Imbirówka Stryja Dionizego, Śliwkowa wiśniowa, Wiśniowa pomarańczowa, Malinowa Poranna Rosa, Na pędach sosny, Agrestówka, Pigwowa z dzikiego pigwowca, Na płatkach jaśminu, Mniszek Lekarski, Cytrynówka, Jarzębina z tarniną, Morela, Orzechówka, Wiśniowa pigwowa, Rokitnik, Głóg, Z kwiatu czarnego bzu, Jeżynowo malinowa, Czeremcha, Jaśminowa na płatkach jaśminu, Czarna porzeczka, Tarnina, Ałycza.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail