Navai’t – alkohol z owoców kaktusa

Tradycyjny, rytualny trunek Indian Arizony, robiony z owoców saguaro – kolczastego sukulenta, znanego też jako karnegia olbrzymia. Owoce są wolno fermentowane, przez ok. 72 godziny. Uzyskuje się z nich niskoprocentowy alkohol, lekko musujący, mętny, przypominający niefiltrowany cydr (także zapachem). W smaku mdły. Alkohol bardzo szybko traci świeżość i po 24 godzinach nie nadaje się już do spożycia, więc tradycyjnie odbywa fermentacja odbywa się podczas festynów. Roślina wyrasta na wysokość nawet 18 metrów i daje czerwone owoce z ogromną ilością pestek, ale zaczyna zakwitać dopiero po 75 latach, a żyje nawet 200 lat.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.