29 października w barze Kita Koguta odbyła się niecodzienna degustacja. Leszek Wedzicha, organizator Festiwalu Cachaça w Wielkiej Brytanii, zaprezentował czternaście butelek kraftowych cachaça, destylowanych w tradycyjny sposób w alembikach, pochodzących od małych, niezależnych producentów. Jeszcze nigdy w Polsce nie było tak szerokiej prezentacji narodowego trunku Brazylii. W spotkaniu uczestniczyli zastępca szefa misji Ambasady Brazylii w Polsce, minister Leonardo Cleaver de Athayde oraz Elżbieta Jura z Polish Portugal Chamber of Commerce.


Leszek Wedzicha przedstawił reguły, jakim podlega cachaça. Jest fermentowana ze świeżego soku z trzciny cukrowej, destylowana w Brazylii, musi być butelkowana z mocą 38-48%. Ogromne jest zróżnicowanie producentów i stylów cachaça, o czym uczestnicy degustacji mieli okazję się przekonać. Różne rodzaje wykorzystywanego do leżakowania cachaça drewna sprawiają, że potrafi ona nabierać aromatów korzennych, ziołowych, miodowych czy kwiatowych.
– Cachaça to nie jest brazylijska wódka, jak niektórzy mówią. Dobra wódka robiona jest w Polsce, za to cachaça tylko w Brazylii. Surowce i technologia jej produkcji nie mają nic wspólnego z naszą wódką. Jedyne podobieństwo, to że są to mocne alkohole – mówił Leszek Wedzicha.

Delicana Prata (38%)
Biała cachaça, przeznaczona przede wszystkim do koktajli. Producentem jest destylarnia Delicana w regionie Salinas, w stanie Minas Gerais. Butelkowana w Niemczech. Cudowny, rześki aromat bananów. Smak nieco cierpki – gruszki, jabłka, banany, trochę kokosa. Finisz krótki, smażone banany. 4
26,5/25,5/25/7=84

Havana Balsamo (47%)
Unikatowa cachaça z destylarni Fazenda Havana z Salinas. Przez dwanaście lat leżakowała w beczkach z drewna bálsamo. W aromacie: rumianek, koper włoski, herbatka ziołowa. Do tego miód, chleb świętojański. W ustach zaskakuje owocowością – słodkie jabłka, truskawki, poziomki, maliny, porzeczki. W finiszu przyprawy korzenne – cynamon, zioła prowansalskie, orzechy brazylijskie. 4.5
28/28/27,5/9,5=93

Weber Haus Amburana Organic (38%)
Przez rok leżakowana w beczkach z drewna amburana, producentem jest destylarnia Weber Haus. W aromacie: banany, przyprawy korzenne, zioła (koper, gerenium, ruta, anyż), sandałowiec, cynamon, ciasto drożdżowe. W ustach dużo cynamonu, likier ziołowy, rumianek, koper. Słodki finisz – poziomki, miód, wanilia, bardzo dużo cynamonu, zioła, lubczyk. 4
26,5/26/26/7,5=86

Weber Haus 8 Gold Organic (38%)
Leżakowana przez 6 miesięcy w beczkach z drewna amburana i przez 6 miesięcy w rzadkich beczkach z drewna sasafrasa. W aromacie słodko – rumianek, maliny, truskawki, słodkie czereśnie, banany, kardamon, cynamon, koper. W ustach również słodko, ogromnie dużo cynamonu, banany i zioła. Finisz to miód, dużo miodu i cynamon oraz banany. 4.5
26,5/27/27/8=88,5

Alambique Brasil Ouro (40%)
Leżakowana przez osiem miesięcy w beczkach z amburana. Producentem jest Serra do Cadeado. Dużo cynamonu w aromacie i jeszcze więcej w smaku, do tego pieczone banany. W ustach też: wanilia, kawa, ziemistość. Finisz bardzo ziemisty, nieco siarki. 4
26/24,5/25/7=82,5

Água De Arcanjo Ouro (40%)
Dwa lata leżakowała w beczkach z francuskiego dębu po brandy. Produkowana w Alambik Bento Albino. W aromacie: gruszki, siarka, trochę rodzynek. W smaku jabłka i siarka. W finiszu dużo jabłek. Bardzo swojska i lekka. 4.5
27,5/27,5/27/8=90

Magnifica de Faria Tradicional (45%)
Leżakowana przez dwa lata w beczkach z drewna ipê. Producentem jest destylarnia Magnifica de Faria. Aromat bardzo unikatowy: trufle, czosnek, gotowany drób, cebula. W smaku bardzo cierpka – cytryny, limonki, grejpfrut, sól winna. Cierpki finisz, grzybowy. Zaskakująca. 3.5
25/23/23/6,5=77,5

Magnifica de Faria Reserva Solera (43%)
Leżakowana w systemie solera, co jest rzadkością w Brazylii. Jest to wysoka solera, zbudowana aż z ośmiu rzędów beczek, średnia wieku butelkowanych destylatów to ok. osiem lat. Beczki są po whiskey Jack Daniel’s. W aromacie: miód, trufle, jabłka. W smaku: zioła, wanilia, tytoń. W finiszu: miód, słodki tytoń i cynamon. 4.5
27/27,5/27,5/7,5=89,5

Dom Bré Clássica (40%)
Leżakowana w dużych beczkach z drewna jequitibá. Producentem jest firma Alambique Guarani. W aromacie: miód, plastry miodu, wiśnie, marcepan. W smaku sporo migdałów. Finisz mocno miodowy, aż gęsty. 4.5
27/27/26,5/7=87,5

Tellura Prata (40%)
Leżakowała przez sześć miesięcy w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Producentem jest Fazenda Abadia. Aromat: delikatny, morski, wyraźnie czuć ostrygi. W smaku: grzyby, małże. Bardzo morski, małżowy finisz. Kolejne zaskoczenie. 4
27/25,5/26/7=85,5

Serra Preta (45%)
Sześć miesięcy leżakowania w beczkach z drewna freijó. Producentem jest Fazenda Serra Preta. W aromacie: śmietana, grzyby i drożdże. Bardzo dziwne. Bardzo słone w smaku. Finisz słony i portowy, kiszonki, znów ostrygi. 4
24/26,5/27/7,5=85

Barão Dourado Carvalho (40%)
Leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Destylarnia Barão Dourado. W aromacie: miód, ocet winny, cynamon. W ustach: cynamon, gruszki, śliwki. W finiszu: cierpkie, kwaśne jabłka i kwaśne gruszki, gruszki w occie. 4
23/25/25,5/7=80,5

Pardin 3 Madeiras (40%)
Niezwykła cachaça, będąca blendem z dwóch destylarni (w Minas Gerais i Sao Paulo), z czterech różnych beczek – z francuskiego i amerykańskiego dębu, z drewna amburana i jequitibá. Wiek z poszczególnych beczek był różny, od 18 miesięcy do 5 lat. Aromaty ziemiste jak tequila, do tego: lekko miód, zioła, cynamon. W smaku cierpkie winogrona, banany. Finisz bardzo cierpki, korzenno-winogronowy. 4.5
27,5/28/28/9=92,5

Companheira (40%)
Leżakowała przez osiem lat w małych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Producentem jest Natanael Carli Bonicontro. W aromacie: zielone jabłko, gruszka, wanilia, kukurydza. Taniczność jak w kalwadosie, dużo jabłek, orzechów, wanilii, budyniu. Finisz cierpki – kwaśne, zielone winogrona, tytoń. Zaskakująco europejski styl. 4.5
27,5/28/28/9=92,5

Na koniec uczestnicy degustacji dostali do spróbowania jeden z brazylijskich koktajli na bazie cachaça – rabo de galo – który przygotował Piotr Michalak. Połączenie słodkiego smaku cachaça Delicana Prata i gorzkich nut likieru Cynar oraz wermutu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail