japoński klasyk, jedna z najbardziej lubianych na świecie wersji whisky Nikka, szczególnie ceniona w Europie. To whisky blended, ale z ogromną przewagą whisky słodowych, z udziałem whisky grain z kukurydzy. Podobno jest komponowana z ok. stu różnych beczek z destylarni Miyagikyo i Yoichi. Leżakowana w beczkach po bourbonie, sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Barwa bursztynowa. Pierwszy wyraźny aromat to orzechy laskowe, dalej: czekolada, zioła, lekko lakier, nuta bourbonowa, poza tym wanilia i znów powracająca orzechowość. Smak bardzo złożony, są tu nuty słodkie, cierpkie, pieprzne i słone, sporo wiśni, czekolada z solą, nuta kukurydziana, skóra, kwaśne jabłka, sadza. W finiszu sól, delikatnie dym, prażone ziarno, słodki tytoń i goździki. Whisky zdradliwa, bo nie czuć mocy alkoholu, whisky pięknie ulokowana w połowie drogi między bourbonem a szkocką, wcale nie w japońskim stylu. Szukając plastycznych analogii, bardziej kojarzy się z bogactwem kreski Albrechta Dürera, niż z lekkością japońskiej ilustracji. Moc – 51,4%. W ofercie M&P.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail