Nikka wypuściła dwie unikatowe edycje, z dwóch swoich destylarni – whisky single malt Yoichi oraz Miyagikyo Apple Brandy Finish. To edycja okolicznościowa, dla uczczenia setnej rocznicy małżeństwa Masataka Takesturu i Jessie Rity Cowan. Pobrali się w Glasgow 8 stycznia 1920. W 1934 roku wspólnie założyli pierwszą z destylarni Nikka i uważani są za rodziców japońskiej whisky. Obydwie whisky spędziły ostatnich sześć miesięcy w beczkach po jabłkowej brandy, dzięki czemu zyskały wyrazisty owocowy charakter. Zabutelkowano je z mocą 47%. Jabłka mają tu symboliczny charakter, gdyż Masataka zanim zabutelkował swoją pierwszą whisky, zajmował się przerobem jabłek na soki i dżemy na Hokkaido.

Edycja jest bardzo limitowana, na poszczególne rynki na świecie trafiło po kilkanaście butelek. Z uwagi na jubileuszowy charakter, whisky ta nigdy nie zostanie powtórzona. Na rynku brytyjskim butelki 0,7 l oferowane są w cenie ok. 200 funtów, na amerykańskim po ok. 250 dolarów, w Polsce dostępne są w salonach M&P po 1050-1100 zł.
8 sierpnia w salonie M&P Strzelecka odbędzie się degustacja obydwu whisky z tej edycji, a także trzech innych. Degustacja odbywać się będzie stacjonarnie w salonie (tylko 15 osób – WSZYSTKIE BILETY JUŻ SPRZEDANE) oraz online (do 20 osób – POZOSTAŁO 10 MIEJSC). Szczegóły: strzelecka@wina-mp.pl.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail