Nominowane koniaki 2024

W 2024 roku oceniliśmy 2290 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2024 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane alkohole w kategorii koniak. Spośród łącznej liczby próbowanych 32 pozycji w tej kategorii w 2024 roku wyróżniliśmy 13. Kolejność losowa.

Pierre Vallet XXO Hors d’Age (40%)

Najmłodszy składnik tego koniaku ma co najmniej 14 lat. Zapach moreli, brzoskwini, pomelo, delikatnego tytoniu, migdału. Smak cierpki, kwaskowe jabłka i gruszki, kwaskowe winogrona, tytoń, gorzka herbata, lukrecja. W finiszu gorzkie śliwki, renklody, mirabelki, do tego słodkie nuty rodzynek i daktyli, pralinki, wiśnie w czekoladzie, włoskie orzechy w gorzkiej czekoladzie.

W ofercie: Crimston

4.5/5

28/28,5/28,5/9=94Aqua Vitae rekomenduje

Pierre Vallet XO (40%)

Koniak z Chateau Montifaud. Dojrzewa minimum 24 lata w beczkach z limuzynowego dębu. Zapach orzechów włoskich, śliwek, suszonych śliwek, suszonych moreli, vinegar śliwkowe. Smak potężny, dużo suszonych śliwek i moreli, suszone włoskie orzechy, tytoń. W smaku jest tytoń, anyż, lukrecja, śliwki, migdały, skórki jabłek, delikatna nuta herbaciana i skóry.

W ofercie: Crimston

4.5/5

28,5/28,5/28,5/8=93,5Aqua Vitae rekomenduje

François Voyer Grande Champagne Collectione Personal No 7 (40%)

Zmieszano cztery roczniki: 1920, 1928,1930 i 1946. Wyszły po tylu latach starzenia tylko 72 butelki, w cenie 2000 euro. Zapach rodzynek, fig, daktyli, anyżu, przypraw korzennych, słodkich śliwek. W smaku eksplozja smaku – dużo tytoniu, skóry, słoność, lukrecja, pieczone jabłka. W finiszu dużo tytoniu, czarna herbata, przyprawy korzenne, może suszony imbir, pigwa.

W ofercie: M&P

5/5

29/30/29,5/9,5=98Aqua Vitae rekomenduje

Jean Grosperrin Héritage Lot N° 64 Borderies (53,3%)

Stary koniak, który pochodzi z rodzinnych zasobów, był przechowywany w piwnicy w centrum wioski Burie, położonej w sercu Borderies. Odkupiony przez rodzinę Grosperrin. Zapach śliwek – kwaśnych, słodkich i gorzkich, ziół, egzotycznych korzeni, marynowanych gruszek z cynamonem, suszonych skórek jabłek, suszonych moreli. W smaku taniczny, ściągający, bardzo dużo skóry, słona lukrecja, mocna zielona herbata, tytoń owocowy, suszone wiśnie, liście czarnej porzeczki. Finisz potężny, ściągający – tytoń, kwaskowość wiśni i renklody, ume, kwaśne i gorzkie jabłka, gorzkie migdały i słone migdały, jest też nuta mdła, woskowa.

W ofercie: Krest.pl

5/5

29/29/29/9=96Aqua Vitae rekomenduje

Dupuy Hors d’Age Lot 85 (45%)

Koniak z jednej beczki, wydestylowany w 1985 roku z winogron ugni blanc z regionu Grande Champagne, zabutelkowany w liczbie 498 eleganckich karafek. Zapach kakao, moreli, brzoskwini, słodkiego tytoniu, malin, truskawek, śliwek, kawa. W smaku skóra, tytoń, lukrecja, słoność, anyż, śliwki, dużo brzoskwini. W finiszu słoność, słone śliwki, słona skóra, słone rodzynki, kwaśne jabłka, gorzkie jabłka, głóg, tarnina.

W ofercie: M&P

5/5

29/29/28/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Vallein Tercinier Brut de Fût Lot 88 Fins Bois Edition no 8 (48,8%)

Edycja licząca 250 butelek, wiek nieznany. Zaskakująco wyraźny zapach jabłek – pieczonych, kwaskowych i gorzkich, jak w kalwadosie. Jest też w zapachu anyż i cynamon, nutka egzotycznego drewna i sporo słonej lukrecji. Smak wyrazisty, bardzo cierpki, taniczny – dużo tytoniu, ale też dużo bardzo cierpkich i gorzkich jabłek, pieprzność. Mało złożony, ale wygrywa intensywnością. Finisz niezbyt długi, pojawiają się nuty woskowe, skórki jabłek, rokitnik, nawet czerwona porzeczka czy czerwony agrest, śliwki i lekki anyż, też mdła słodycz, jak „pańska skórka”.

Brak w Polsce

4.5/5

26/27,5/26,5/7,5=87,5

Fanny Fougerat SIR Type 72 Petit Champagne 50YO (47,8%)

Winogrona ugni blanc, 50 lat leżakowania. Edycja liczy 768 butelek. Zapach bardzo intensywny – dużo skóry, tytoniu, anyżu, do tego zielony agrest, dużo jabłek, a także nuty rumianku, kopru. W ustach dużo tanin, jest cierpki, ściągający, pikantny – skóra, pieprz, kwaśne jabłka, delikatna słoność, rozmaryn. W finiszu słony tytoń, skóra, lukrecja, ale też jakby liść laurowy i kwaśno-gorzkie jabłka, imbir, anyż.

Brak w Polsce

5/5

28,5/29/29/9,5=96Aqua Vitae rekomenduje

Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 301 (45%)

Koniak z apelacji Grande Champagne, destylowany w latach 70. XX wieku przez Guya Laurichesse, którego syn Olivier wraz z żoną Léą założył markę Laurichesse Cognac w 2018 roku. Destylacja w alembiku 1200 l w rodzinnej posiadłości Verrières. Wypuszczono jedynie 388 butelek. Seria butelkowana jako Hommage, znana jest również jako Le Chai de mon Père („Piwnica mojego ojca”), której celem jest podkreślenie eau-de-vie destylowanej przez ojca Oliviera. Zapach skóry, orzechów włoskich, lukrecji, anyżu, lekko śliwki, moreli, czuć też octany, politurę i utlenienie, stare wino, rancio. Smak potężny – skóra, lukrecja, lekki anyż i mięta, rodzynki i daktyle, sól, duża taniczość – tytoń, zielona herbata, owocowa kombucha. W finiszu gorzki tytoń, głóg, gorzkie kakao, jarzębina, jest też gorzka wanilia, gorzka czekolada, wafelek waniliowo-czekoladowy, ale gorzki, są też w posmaku gorzkie migdały i nie słodkie rodzynki, anyż, nuta mięty. Bardzo złożony i bogaty koniak.

Brak w Polsce

5/5

28,5/28,5/28,5/9,5=95Aqua Vitae rekomenduje

Dupuy Hors d’Age Petite Champagne Lot 70 (47%)

Edycja licząca tylko 397 butelek. W zapachu masa owoców świeżych i suszonych – gruszki, jabłka, morele, do tego czarny bez, tytoń, skóra, lekko lukrecja. W smaku niebywała owocowość – bardzo soczyste brzoskwinie, nektarynki, liście porzeczki, morwa, do tego gorzki tytoń, głóg, jarzębina, słoność. Niebywale pełny smak. Finisz bardzo cierpki, kwaśno-gorzkie jabłka, gorzkie migdały, gorzkie gruszki i tytoń, dużo tytoniu, ale nie ostrego. Rewelacyjny koniak.

W ofercie: M&P

5/5

29/30/29,5/9,5=98Aqua Vitae rekomenduje

Pasquet Trésors de Famille Le Cognac de Jean-Michel L.95 Grande Champagne (53,5%)

Koniak z serii „rodzinnych skarbów” rodziny Pasquet, zestawiony z jednej beczki i z mocą beczki, wypuszczono 395 butelek. Nie podano dokładnego wieku trunku, na pewno jest to ponad 20 lat. Winogrona ugni blanc i folle blanche z własnych winnic w Eraville, leżących na granicy Grande i Petitite Champagne. Zapach intensywny, pełen jabłek, moreli, renklody i skóry, tytoniu, nutka lukrecji w tle. W ustach trunek bardzo wytrawny, ściągający, pieprzny, czuć wysoką moc alkoholu. Dopiero po chwili pojawia się też owocowość – gruszki i morele. Potem anyż, gorzka herbata i dużo gorzkiego tytoniu. W finiszu mięta, anyż, lukrecja, pieprz, ciężki tytoń, słona skóra, cierpkie jabłka, dużo tanin. I dużo soli na koniec.

Brak w Polsce

4.5/5

27,5/28,5/28,5/9=93,5Aqua Vitae rekomenduje

Arbellot de Vacqueur Through the Grapevine Lot 67 Bons Bois (52,4%)

Koniak z winogron z regionu Bons Bois, z jednej beczki. Ma zapach tytoniu, słodkiego soku brzoskwini, gruszki, lekko anyż, lukrecja, piołun, tytoń, lekko octany. W smaku dużo starej beczki, ser requefor, goryczka, gorzki tytoń, olejki skórek grejpfruta, pieprz. Finisz bardzo pieprzny, piołun, lekko słoność, tytoń, sadza, kozi ser w sadzy.

Brak w Polsce

5/5

29/29/28/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Francois Voyer 1993 Grande Champagne (53,6%)

Zmieszane dwie beczki z jednej destylacji. W aromacie: rodzynki, jabłka, śliwki, tytoń owocowy, liczi. W smaku cierpkość, dużo marakuji, anyżu, lukrecji, słoność. W finiszu tanicznie, ostry tytoń, wędzone śliwki, morele, lukrecja.

W ofercie: M&P

5/5

28,5/28,5/29/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Jean Grosperrin Héritage Lot N° 52/22 Fins Bois (46,5%)

Rzadki koniak, wyprodukowany przez małego winiarza z La Brousse, niedaleko Matha. Obecny producent, urodzony w 1952 roku, do dziś ma w swojej ofercie koniaki destylowane przez jego ojca i jego dziadka. Dopiero w 1950 roku posiadłość została wyposażona w destylarnię. Tradycyjny zbiornik 16 hl (maresté), który w ciągu dnia był opalany drewnem i węglem drzewnym w nocy, dla dobrego ogrzewania domu. Wcześniej, podobnie jak w większość posiadłości winiarskich w Charente, mieli tylko mały kociołek o pojemności 500 lub 600 l, który umożliwiał destylację wina. Koniak ten powstał w wyniku połączenia dwóch beczek przez samego winiarza. Został rozlany do gąsiorów bonbonnes w 2000 roku. Zapach jest bardzo głęboki, pełen skóry, ziemistości, z nutami politury, suszone morele, suszone gruszki, owocowy tytoń, nuty korzenne i ziołowe, lukrecja, a po dłuższym napowietrzeniu słodkie nuty chałwy. W smaku słony, gorzki, cierpki – gorzkie migdały, gorzkie i bardzo kwaśne wiśnie, gorzkie włoskie orzechy, gencjana, gorzka herbata. W finiszu także czuć sporo goryczki, dużo lukrecji, gorzkie liście – łopian, szałwia, gorzkie migdały, słoność i gencjana.
W ofercie: Krest.pl

5/5

29/28,5/28,5/9=95Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.