Nominowane rumy 2023

W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane rumy – spośród 321 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 21. Kolejność przypadkowa.

Rum Nation Rare Small Batch Versailles Guyana 18YO Whisky Fin 57,7% (Gujana)

Destylacja 2004, butelkowanie 2022, trzy beczki, tylko 972 butelki. Rum melasowy z Versailles, finiszowany 54 miesiące w beczkach po szkockiej whisky. Zapach elegancki, przyprawowy, dużo irysa, fiołki, heban, aloes, suszone śliwki, suszone morele, lekki tytoń. W smaku cierpko-słone, dużo skóry, tytoniu, anyż, lukrecja, suszone śliwki, chili. Finisz intensywny, długi, wyrazisty, słono-pieprzny, rozgrzewający, rodzynki, lekki tytoń, słony karmel.

27,5/28/29/9=93,5

Takamaka Habitation Velier 2021 56% (Seszele)

Butelkowanie 2021, destylacja w alembiku rum z Seszeli. Zapach lekki, fermentacyjny, ziołowy, trawiasty, rumianek, polne zioła, zielone jabłuszko. W smaku tłuste – zielone i czarne oliwki, gorzki tytoń, głóg. Finisz bardzo oleisty, łuskane pestki słonecznika, nuta warzywna, marwitka.

26,5/28,5/28,5/8,5=92

Caroni 24YO 1997 Elizabeth Yard 50,7% (Trynidad i Tobago)

Melasowy rum z Trynidadu, destylowany w kolumnach alembikach, 24 lata leżakowania w beczce ASB no 136, tylko 188 butelek. Zapach starej skóry, cynamonu, herbaty, melisy, fermentującego miodu, śliwek, kokosa. Smak cierpki, medyczny, nuty słone, sojowe, anyż, mięta, lukrecja, eukaliptus, kakao, fermentujący grejpfrut, kambucha. W finiszu dużo anyżu, imbir, kwaśne winogrona, kwaśne wiśnie, kwaśne śliwki, tytoń, sól, fermentujące ananasy.

28,5/29,5/29,5/10=97,5

Hampden Great House Distillery Edition 2022 55% (Jamajka)

Zapach subtelny jak na Hampdena – budyń waniliowy, ananas, banany, gruszka w occie, przyprawy korzenne – sasafras, cumaseba, nuta solankowa. Smak bardzo słony, cierpki, fermentujący słony ananas, solone banany, niesamowite doznanie, do tego wrażenie elektryczności jak w jambu, też gruszki, słodkie jabłka, czereśnie. W finiszu jest sadza, jest nafta, jest siarka, wędzony ananas, wędzone śliwki, pieczony banan i dużo soli. Najlepszy Great House w historii.

28/29/28,5/9=94,5

Savanna Grand Arome Lontan 57 Rhum Traditionnel 57% (Reunion)

Destylacja 2019. Zapach kaparów, oliwek, zalewy oliwkowej, korniszonów, mango, banany. Smak cierpki, octowy – kapary i oliwki, tytoń, w tle banany, tytoń, cynamon. W finiszu dalej oliwki, kapary, octany, fantastycznie inny rum niż wszystkie.

29,5/29/29/9=96,5

Black Tot Last Consignment 54,3% (Wielka Brytania)

Zapach śliwek, moreli, wiśni, fig, daktyli, słodkiej malagi, maggi, lubczyku, wędzonych śliwek, pierników, miodu, kandyzowanego imbiru, skóry, sherry pedro ximenez, orzechów, rodzynek, grzyby, limonki. W smaku śliwki, ananas, tytoń, wiśnie, czekolada ze śliwką, kandyzowane limonki, słoność, orzechy w miodzie, daktyle. W finiszu są kandyzowane limonki, miód manuka, miód spadziowy, miód melasowy, słodkie suszone śliwki, syrop wiśnowy, migdał. Fantastyczny, cudowny rum.

30/29,5/29,5/10=99

Rumzcal 33/66 49,5% (Holandia)

Mieszanka obejmuje leżakowany rum melasowy z kolumny z Licorera Cihuatán z Salwadoru, a także rumy melasowe z alembików z Jamajki białe i leżakowane z destylarni: Worthy Park, Monymusk i Hampden. Drugą część kupażu, 33%, stanowi mezcal z agawy espadin z rodzinnej destylarni Lopez Real w Oaxaca. W zapachu dużo nut fermentacyjnych, śliwki w occie, fermentujące banany, nuty ziemiste i przefermentowany miód. W ustach – wędzenie, słoność, dużo nut agawy, a w tle słony estrowy rum, słone wędzone śliwki, pestki moreli. W finiszu jest goryczka, jest ziemistość, jest bardzo delikatna słodycz owoców i miodu, dużo soli, wędzone śliwki z pestką, susz wigilijny. Wrażenie, jakby proporcje były odwrotne – dominuje mezcal.

29,5/29,5/29,5/9,5=98

Bellevue 1998 23YO Guadelupe Edition No. 3 The Colours of Rum 53,9% (Gwadelupa)

Pierwsze sześć lat rum spędził w tropiku, potem w Europie w beczce po innym rumie, wypuszczono 249 butelek. Zapach bardzo intensywny, aromatyczny, dużo egzotycznego drewna, sandałowiec, nuty herbaciane, kadzidło, kakao. W ustach rum jest bardzo delikatny, ziołowo-korzenny, lekka słodycz, lekka goryczka, pięknie zbalansowany, dużo nut roślinnych, aromatyczny korzenny tytoń. W finiszu korzenna gorycz angostury, sandałowiec, suszone banany, suszona pigwa, wytrawna czekolada.

28,5/29/29/9=95,5

Pere Labat Clos Parcellaire Les Mangles Blanc 53% (Gwadelupa)

Biały rum z soku z trzciny cukrowej z Gwadelupy. Zapach milupy. Banany, kaszka bananowa, w tle ananas, papaja. Smak cierpki, wytrawny, ściągający – grejpfrut, chlebowiec, kiszona limonka. W finiszu lekka słoność, lekka nuta wędzona, tłusta, ziemista, jak ostryga z cytryną. Bardzo ciekawy, smaczny rum.

26/26/27/8=87

Hampden Warehouse #1 OP HLCF 63% (Jamajka)

Biały rum destylowany w 2021 roku, edycja limitowana do 700 butelek. W zapachu banan, papaja, mango, ananas. Smak cierpki, octanowy, nuty naftowe, ananas, banan. W finiszu słoność, pieprzność, dużo słodkiego ananasa.

29/27,5/28,5/9=94

Clarin Vaval Ansyen 41 Months Cask #VV17FF ex-cognac The Last Port 54,6% (Haiti)

Wlane do beczki w 2019 roku, w zapachu dużo nut fermentacyjnych, egzotyczne drewno, heban, cynamonowiec, chlebowiec, śliwki. W smaku granulowana limonkowa herbata, ume, renklody, wiśnie, pestki i dużo soku z trzciny cukrowej. W finiszu jest słodka herbata, cukier trzcinowy, śliwki, banany, kaszka bananowa, taniny, słodki tytoń.

28/29/29/9=95

Rhum J.M Terroir Volcanique 43% (Martynika)

Trzy lata leżakowania w amerykańskim dębie, melasa, rum z Martyniki. W zapachu masa cynamonu i bananów, mango, melon, lekka słoność, pieczone pataty, orzechy włoskie, nuta apteczna. Smak lekki – śliwki, banany, wytrawne gorzkie cytrusy, pomelo, granat. Wszystko świetnie współgra. Finisz cierpki – grejpfrut, zielone orzechy, tytoń i zielony banan.

28/28/28/8,5=92,5

Clarendon 1995 EMB Fine Drams Aficionado RX16024 68,3% (Jamajka)

Zapach wiśni, sandałowca, kadzidła, przejrzałych owoców tropikalnych – ananasów, papaji, marakuji, a także wiśni. W ustach ekstremalnie taniczny, nafta, sól, mocna czarna herbata, balsamico śliwkowe i melasa. W finiszu: sól, siarka, nafta, pieczarki, grzyby shitake, sos sojowy, tofu. Finisz gorzki, piołunowy, taniczny, bardzo herbaciany, ostry tytoń, pieprz, goździki, imbir, anyż, dużo słonej siarki.

29/29/28,5/9=95,5

Savanna Lontan Blanc 40% (Reunion)

W zapachu: banan, ananas, nuty lekko grillowanych, fermentujących, octujących owoców tropikalnych, zwłaszcza bananów, ale też: oliwek, korniszonów i kaparów w zalewie. Chce się wąchać i wąchać. W smaku – solanka, woda po ogórkach kiszonych, kombucha, kwaśne przefermentowane zielone banany, przefermentowane solone limonki, przefermentowana soja, egzotyczne grzyby. W finiszu dużo soi, shitake, zalewa po oliwkach, po kaparach, masło. Fantastyczny rum, totalnie unikatowy.

29,5/28,5/29/9=96

Dictador 2 Masters 45YO 1978 46,5% (Kolumbia)

45 lat w Kolumbii plus 26 miesięcy u Ximenez-Spinola. Zapach miodu gryczanego, miodu melasowego, słodkiego tytoniu, rodzynek, fig, daktyli, suszonych moreli, delikatna nuta cynamonu, kokosa. Smak niezwykle głęboki – cierpkie wiśnie, wiśniowy tytoń, anyż, gorzka wytrawna czekolada, suszone brzoskwinie, powidła śliwkowe, figa, daktyle opływające w miodowość. W finiszu gęsta melasa, słodka pigwa, figi, daktyle, gorzka czekolada, muśnięcie wiórków kokosowych, mięta, tytoń, skóra.

29/29/29/9=96

Paranubes Añejo 54,9% (Meksyk)

Meksykański rum, leżakowany ok. 18 miesięcy w beczkach po tequili. Nuty kwaśne, octowe, śliwki w occie, przypieczony banan w occie, marchewka z zalewy octowej, surowy ogórek w occie ryżowym. Smak słony, cierpki, dużo wilgotnych liści tytoniu, liście bananów, pieprz, anyż, lukrecja. W finiszu dużo octowości, marchew w occie, kalafior w octowej zalewie. Tytoń i sól, nuty sztuki mięsa, rosołu.

28,5/29/29/9=95,5

Monymusk 2015 7YO MMW Habitation Velier 59% (Jamajka)

Rum melasowy z alembików. Oznaczenie MMW to skrót od MonyMusk Wedderburn, to rumy z długim okresem fermentacji, średnią zawartością estrów na poziomie 250-300 gr/hLAP. Po siedmiu latach leżakowania w klimacie tropikalnym odparowanie z beczki sięgnęło aż 48%. Destylacja 2015, butelkowanie 2022. Zapach mocno estrowy, dużo nafty, bardzo dojrzałe banany, sadza, tytoń, śliwki. Smak bardzo bogaty, bardzo dużo banów, ananasy, delikatnie słoność, nafta. W finiszu śliwki z cynamonem, banany, ananasy, migdały, wiśnie.

28,5/29/28,5/9=95

Rum Nation Jamaica 5YO 2019 50% (Jamajka)

Rum melasowy z alembików, fermentacja trwa dwa tygodnie. Z destylarni Worthy Park. Zapach bardzo intensywny, estrowy – nuty przemysłowe, nafta, dużo tropiku – banany dojrzałe i przejrzałe, fermentujący chlebowiec, nutka cynamonu, delikatnie kokosa, kakao. W smaku słoność, wytrawność, kwasowość – bardzo kwaśne przefermentowane banany, przefermentowany ananas, popiół, słoność. W finiszu dużo bananów, marakuja, chlebowiec, kiwi, słona skóra, słona lukrecja, tytoń. Fantastyczny rum.

28,5/29/28,5/9=95

Plantation Australia 2009 Seleced by Pinot 45,2% (Australia)

Beenleigh Distillers, z alembiku, melasowy rum, 11 lat w beczkach po bourbonie plus finiszowanie rok w beczkach po koniaku i finisz 4 miesiące w beczkach palo cortado. Zapach słonawy, drożdżowy, fermentujący ananas, tytoń, śliwki, nuty ziemiste. W ustach miód manuka, syrop piniowy, pędy sosny, igliwie, mięta. W finiszu sosnowe, jałowiec, igliwie, syrop sosnowy, pierniki.

28/29/29/9=95

Black Tot Master Blender’s Reserve Rum 2021 Edition 54,5% (Wielka Brytania)

Mieszanka kilkunastu rumów z Karaibów plus Australia, 6000 butelek. W zapachu – kwaśne owoce, balsamico śliwkowe, wanilia, banany, lekko pieprz, sól. W smaku bardzo industrialne, masa siarki, benzyny, sól, kiwi. W finiszu jest ziołowość, jest siarka, jest nuta naftowa, przefermentowany miód, śliwki wędzone, miód z czili.

28/29/29/9=95

Naga Botavia Arrack Pearl of Jacarta 42,7% (Indonezja)

Tylko fermentowana melasa, ale starterem jest fermentowany ryż. Dodatkowy rok w beczkach z drewna wiśni. Zapach sody, coli, barbecie, śliwek, renklod i słodkiego gotowanego ryżu. W smaku tytoń, egzotyczne drewno, śliwki, wędzone śliwki, suszone morele, daktyle, figi. Finisz słodko-cierpki, fermentujący ananas, śliwki, syrop wiśniowy.

28,5/28,5/29/9=95

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.