W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane tradycyjne azjatyckie destylaty, jak: shōchū, baijiu, soju – spośród 15 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy tylko 3. Kolejność przypadkowa.
Guizhou Ying Bin no 9 53% (Chiny)
Dziewięć lat leżakowania w terakocie. Zapach delikatny, solankowy, prażona cebula, czipsy bekonowe, prażone orzeszki ziemne, nuta dymna, ryż. W ustach słodko i cierpko, kwaskowe śliwki, ziemistość, mineralność, siarka, ocet ryżowy, ale też dmuchany ryż. Delikatne, bardzo egzotyczne, ale przy tym eleganckie. Finisz słony – soja, solanka, solony popcorn, słone bekonowe czipsy, bardzo słony owczy ser z kminem, pieprz kajeński.
28,5/29/29/9,5=96
Aokage Forty One 2YO 2019 41% (Japonia)
Yanagita Distillery. Destylacja w alembiku jęczmienia, dwa lata leżakowania w stali nierdzewnej, fermentacja z białymi koji. Zapach mocno prażony – prażone ziarno, prażony, dmuchany ryż, wędzonka, skwarki. W smaku też wędzenie – ziarno, popcorn, biały pieprz. Dmuchany ryż w finiszu, słodkie ziarno, słodkie i kwaskowe jabłka, śliwki. Bardzo długi, wyrazisty. Świetne soju.
27/27,5/28,5/8,5=91,5
Chu Yeh Ching 35% (Korea)
Soju z dodatkiem liści bambusa. Zapach ziołowy, ziemisty, nuta bananów. W smaku ziemiste, seler, pietruszka, żeń-szeń, czosnek. W finiszu ćwikła i czosnek, mocno czosnkowy barszcz. Bardzo smaczne.
27,5/28/28,5/8,5=92,5