Nominowane whisky single grain 2023

W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane whisky single grain – spośród 20 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 8. Kolejność przypadkowa.

Girvan 11YO 2011 Select Grain Ximénez-Spinola PX Cask Murray McDavid 46% (Szkocja)

Butelkowana w 2022 roku, 1228 butelek z trzech beczek. Zapach słodki, apetyczny – ciasto z rodzynkami i orzechami, soczyste figi, crème caramel, lekko nuta pomarańczy i moreli. W ustach masa słodkiego pedro ximenez, czuć posmak beczki ze starej solery – stare drewno, tytoń, imbir. Jest też słoność i nuty ściągające, herbaciane. Finisz długi, zaskakująco długi, bakaliowy, z nuta kawowej bezy, kakao, kokosa, wisienki w czekoladzie, nuty rumowe. Świetnie zrobiona single grain.

27/27,5/27/8,5=90,5

Strathclyde 27YO 1994 Dramtime 41,8% (Szkocja)

Whisky 27 lat leżakowała w beczce ex-bourbon hogshead, a potem większość beczki została zlana od octave. To co zostało wystarczyło dla holenderskiego bottlera na limitowaną edycję 28 butelek. Zapach lekko octanowy, kwaśny, „spocony”. Sporo estrów, przypomina lżejszy jamajski rum, przyjemna ziołowość, nuta industrialna. Smak kwaśno-słodki, tu dla odmiany skojarzenia z tequilą uprawnione – pieczona agawa, ziemistość, słoność, do tego wyraźnie amerykański dąb. W finiszu wciąż tequila, wchodzą nuty kukurydziane, bourbonowe, orzeszki ziemne, wanilia, czerwone owoce – agrest, porzeczka. Bardzo przyjemnie zestawiona grain.

26,5/27/26,5/7,5=87,5

Kythrea Single Grain Malt Whiskey 2022 Cask 005 46% (Cypr)

Nowa beczka z dębu z Missouri, średnio wypalona, mashbill to 68% kukurydzy i 32% słodu jęczmiennego, 355 butelek. Fermentacja 5-6 dni, czasami dodają bakterii kwasu mlekowego do fermentacji. Zapach pełen amerykańskiego dębu i kukurydzy, czekolady, pralinek, lekka nuta wiśni, ananas, banany. W ustach słodko-cierpka, sporo nut ziołowych, lekka nuta wędzonych śliwek, rodzynek, orzechy laskowe, orzeszki ziemne.

27,5/27,5/26,5/8=89,5

Fuyu Small Batch 100% Barley Shochu 43% (Japonia)

Do destylacji wykorzystano ozimy jęczmień z Honshu. Zapach egzotycznego drewna, sandałowca, sasafrasa, kopca termitów. W smaku także dużo egzotycznego drewna, tropikalne owoce, zwłaszcza papaja, marakuja, bardzo delikatne, słodkawe, nieco korzenne, kora, mineralność. Ciekawe. Finisz lekki – papaja, pieczone kasztany, pistacje, miód rzepakowy, nuta warzywna, karotkowa, ziemista, selerowa.

25/25,5/25/7=82,5

Girvan 27Y0 Dram Mor 54,8% (Szkocja)

Refill bourbon barrel, 178 butelek z beczki 762817. Zapach śliwek, gruszek, jabłek, moreli, wanilii. W smaku słone śliwki, solony karmel, słony budyń. W finiszu zioła, nuty kiszonkowe i słodkie, miodowe, budyniowe.

26,5/27/27/7,5=88

Loch Lomond Single Grain Distiller’s Choice 48,8% (Szkocja)

Limitowana edycja, whisky wydestylowana w aparacie Coffeya w 100% ze słodowanego jęczmienia. W zapachu słodkie jabłka, gruszki, koniczyna, rumianek, słoneczna łąka, waniliowa słodycz. W ustach cierpkość, wytrawne nuty tarniny, jarzębiny, do tego słodkie jabłka, brzoskwinie, ale też goryczka. Finisz bardzo przyjemnie owocowy – jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, nektarynki, nawet melon. I trochę ziela angielskiego, goździków, piołun, korzeń goryczki.

23,5/25,5/25,5/7=81,5

North British 30YO 1996 Lady Of The Glen 47,7% (Szkocja)

Destylowana w 1996 roku, butelkowana w 2023 roku z mocą beczki. Beczka po bourbonie #4958. Zapach wanilii, białej czekolady z orzechami laskowymi, rodzynkami, w tle nutka ziołowa, a także czarny chleb, kwas chlebowy, piwo koźlak. Smak pełen ciemnej gorzkiej czekolady, piernika z czekoladą, rodzynek, imbiru. Finisz także pełen pierników, imbiru, ale też goryczki piwnej, jest też pewna mineralność. Bardzo smaczna edycja grain whisky.

26,5/26,5/27/8=88

Grain Barn 30YO Claxton’s 48% (Szkocja)

Single grain, leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach śliwek, dojrzałych jabłek, gruszek, pralinek, niesłodowanego jęczmienia. W smaku pralinki, gorzka czekolada, kokos, wiśnie, suszone śliwki, lekko koper. Słodki finisz – czekolada z orzechami laskowymi, z rodzynkami, posypką kokosową, różowym pieprzem. Nuty rumowe. Bogata, bardzo dobra grain whisky.

28,5/27/27,5/8=93

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.