W 2014 roku właściwie nie było tygodnia bez informacji, że gdzieś otwierana jest lub będzie otwarta nowa destylarnia whisky lub whiskey. W produkcję trunku inwestują Szkoci, Anglicy, Irlandczycy, Amerykanie, a nawet Włosi. Zarówno małe firmy, jak i wielcy potentaci. Należąca do koncernu Pernod Ricard spółka Chivas Brothers, zarządzająca destylarniami whisky w Szkocji, uruchomiła pod koniec roku wielki zakład w Speyside, o mocach produkcyjnych ok. 10 mln l rocznie. Nowa destylarnia nazywa się Dalmunach, znajduje się w pobliżu rzeki Spey, w miejscu gdzie wcześniej była gorzelnia Imperial Distillery in Carron (wyburzona w 2012 roku, zamknięta w 1998). Jest to czternasty zakład produkujący słodową whisky w portfelu Chivas Brothers. Dla porównania, Diageo dysponuje w Szkocji 28 destylarniami whisky single malt. Niestety, nowa gorzelnia na razie nie będzie otwarta dla zwiedzających.