Nowa destylarnia Chivas Brothers

W 2014 roku właściwie nie było tygodnia bez informacji, że gdzieś otwierana jest lub będzie otwarta nowa destylarnia whisky lub whiskey. W produkcję trunku inwestują Szkoci, Anglicy, Irlandczycy, Amerykanie, a nawet Włosi. Zarówno małe firmy, jak i wielcy potentaci. Należąca do koncernu Pernod Ricard spółka Chivas Brothers, zarządzająca destylarniami whisky w Szkocji, uruchomiła pod koniec roku wielki zakład w Speyside, o mocach produkcyjnych ok. 10 mln l rocznie. Nowa destylarnia nazywa się Dalmunach, znajduje się w pobliżu rzeki Spey, w miejscu gdzie wcześniej była gorzelnia Imperial Distillery in Carron (wyburzona w 2012 roku, zamknięta w 1998). Jest to czternasty zakład produkujący słodową whisky w portfelu Chivas Brothers. Dla porównania, Diageo dysponuje w Szkocji 28 destylarniami whisky single malt. Niestety, nowa gorzelnia na razie nie będzie otwarta dla zwiedzających.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.