Nowe okowity z Podola Wielkiego

28 lutego w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja najnowszych wyrobów z gorzelni Podole Wielkie. Gorzelnia działa nieprzerwanie od połowy XIX wieku. Zlokalizowana jest na Pomorzu, w odległości około 20 km od wybrzeża Bałtyku. Po okresie transformacji, w ciągu kilku pierwszych lat działalności wyspecjalizowała się w produkcji ziemniaczanego destylatu rolniczego. Od 2018 roku produkuje też własne wódki i okowity w nowej gorzelni, w której zainstalowano miedzianą kolumnę Carl, wyposażoną w siedem półek.

Do spróbowania były trzy okowity zbożowe i dwie ziemniaczane. Spotkanie prowadził Michał Paszota, który odpowiada za receptury i produkcję.
Wszystkie butelki są numerowane, podana jest łączna liczba butelek, podane jest także skąd – z jakiego pola – pochodzi ziarno lub ziemniaki.
– Dla smaku okowity nie ma znaczenia, z którego pola zbieraliśmy zboże, czy ziemniaki. Chodzi nam jednak o transparentność naszych wyrobów, a także o zwrócenie uwagi na terroir, o pokazanie, że także w przypadku okowity geografia odgrywa rolę – mówił Michał Paszota.

Podole Wielkie Pszenica 2020 (43%)
812 butelek, odmiana pszenicy skagen, pole Dargoleza. Zapach wiosenny – dużo trawy, mleczko zbożowe, kwiaty, polne zioła, lekko nuta kiszonkowa. Smak nieco cierpki, wytrawny – skóra, tytoń, kwaśne jabłka, śliwki. W finiszu kwaskowość przechodzi w bardziej słodkie rejestry – nadal jabłka, gruszki, morele, śliwki, nuty mleczne i pozostaje tytoniowa cierpkość.
4/5
26/26/26/8=86

Podole Wielkie Żyto 2020 (43%)
708 butelek, odmiana żyta santini, pole Będzimierz Lewy. Zapach letniej łąki – słodkie zapachy kwiatów, przesuszona słońcem trawa, nuty oleiste, słonecznikowe. Smak słodko-kwaskowy, dużo śliwek, renklody, jabłka, gruszki, ale też lekka nutka korzenna, pieprzna i wypieczenia, jakby uprażonego ziarna. Ta prażona nuta jest jeszcze wyraźniejsza w finiszu – skojarzenie ze słodkim kwasem chlebowym, są nawet nuty miodowe, do tego pieprz, kardamon, ziele angielskie. I rześkość jabłek.
4.5/5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Podole Wielkie Jęczmień 2020 (43%)
475 butelek, odmiana jęczmienia fabienne, pole Czwórka. Zapach słodki – morele, nektarynki, wanilia, kakao, słodka śmietanka, słodkie kwiaty. Smak cierpki, kwaskowe owoce, tytoń, nuty korzenne. Finisz dość ostry, sporo pieprzu, ziele angielskie, goździki, ale też słodycz nektaru kwiatowego.
4.5/5
27/28/27,5/8,5=91

Najwięcej emocji budziły dwie okowity ziemniaczane, zrobione z tych samych odmian ziemniaków innovator (średniowczesna, średnioskrobiowa), ale zupełnie inne w smaku i aromacie.
– Jeżeli chodzi o różnice technologiczne w przypadku tworzenia tych dwóch okowit, dotyczą one praktycznie każdego etapu poza rozdrobnieniem surowca. Część z nich to moje wypracowane patenty, które siłą rzeczy zachowuję dla siebie. W przypadku fermentacji, duży wpływ miała tzw. gęstość nastawu, to jest stężenie cukrów fermentujących (w przypadku alter ego była wyższa), a także kontrola temperatury i czas fermentacji (dla alter ego wyższa temperatura oraz krótsza fermentacja). To powoduje tworzenie innych produktów ubocznych fermentacji przez drożdże. W przypadku samej destylacji, oba produkty były destylowane do podobnej mocy (powyżej 90%), natomiast podstawowy ziemniak był jednokrotnie destylowany na naszej miedzianej kolumnie, podczas gdy alter ego przeszedł podwójną destylację (pierwszą, niewybiórczą oraz drugą, w której stężenie alkoholu w kotle było już na poziomie ok. 22%). Druga destylacja była prowadzona z rozdziałem przedgony-serce-pogony, a frakcje pogonu/przedgonu nie trafiały do ponownej destylacji – tłumaczył Michał Paszota.

Podole Wielkie Ziemniak 2020 (43%)
1112 butelki, odmiana ziemniaka innovator, pole Sitkowski. Bardzo rześki, zielony aromat – zielony ogórek na słodko. Do tego delikatnie dymna nuta ogniska. Smak słodko-cierpko-zielony, przebija słodycz marchwi, jakby liście i owoce czarnej porzeczki. Bardzo smaczne. Finisz jest bardziej cierpki i nawet delikatnie pikantny, jakby pocięty zielony ogórek z odrobiną pieprzu.
4.5/5
28/29/28/9=94

Podole Wielkie Ziemniak 2020 Alter Ego (43%)
568 butelek, odmiana ziemniaka innovator, pole Sitkowski. Inny czas fermentacji i destylacji niż w wersji Ziemniak 2020. Zapach bardzo się różni, jest słodszy, jest lekko nuta marchwi, ale też nieobecne w innych ziemniakach nuty owoców – czereśni, jakiejś mało aromatycznej odmiany gruszki. Do tego dużo bananowej słodyczy. Smak w pierwszej chwili cierpki, jak przecięty surowy ziemniak, po chwili dochodzą nuty oleiste – słonecznik, rzepak. Dalej to ewoluuje w kierunku słodkich czipsów ziemniaczanych, czy nawet czipsów z batatów. Finisz jest delikatnie pikantny i delikatnie słony, ale przede wszystkim daje wrażenie „pełnych ust”, masa bardzo świeżego łuskanego słonecznika. Bardzo, bardzo długi posmak. Tak dobre, że trudno nie sięgnąć po kolejny kieliszek.
5/5
28,5/29/29,5/9,5=96,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.