W tegorocznej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition debiutuje rzemieślniczy producent z Reunion, który kultywuje dawne tradycje wyrobu lokalnego trunku znanego jako rhum arrangé. Ten unikatowy alkohol będzie też do spróbowania 26 października podczas Festiwalu WSC 2024.
Maison Arrangé Blard zostało założone na Wyspie Reunion przez rodzinę Blard, zainspirowaną tradycjami przodków. Historia rhum arrangé sięga XVII wieku i wiąże się z domową maceracją owoców i przypraw w rumie. Z jednej strony by owoce były przez długi czas zdatne do spożycia, z drugiej – by stworzyć nowy, ciekawszy smak alkoholu. Pracownicy Route des Indes zanurzali owoce i przyprawy w alkoholu, aby zachować je podczas podróży morskiej. Maceracja trwa od miesiąca do pół roku. Do XX wieku rhum arrangé był trunkiem domowym, jak nalewki, dopiero ostatnie dekady to komercjalna oferta tradycyjnych dla Reunion smaków. W domu rodziny Blard tradycje tworzenia rhum arrangé trwają od dziesięcioleci. Przez lata Josian Blard (ojciec) wypracował własną unikalną recepturę, którą kontynuuje jego syn, Gregory Blard.
Obecnie Arrangé Blard oferuje klasyczną gamę z owocami: marakui, ananasem Victoria, liczi, mango, tamaryndowca, guawy i innych lokalnych owoców. Co roku ukazuje się też limitowana edycja. Smak tych świeżych owoców doskonale komponuje się z mocą białego rumu z Reunion i delikatnością przypraw.