Wydarzenia
konkursy, rum

Nowi na Warsaw Spirits Competition – Arrangé Blard

W tegorocznej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition debiutuje rzemieślniczy producent z Reunion, który kultywuje dawne tradycje wyrobu lokalnego trunku znanego jako rhum arrangé.
Nowi na Warsaw Spirits Competition – Arrangé Blard

Udostępnij:

W tegorocznej edycji konkursu Warsaw Spirits Competition debiutuje rzemieślniczy producent z Reunion, który kultywuje dawne tradycje wyrobu lokalnego trunku znanego jako rhum arrangé. Ten unikatowy alkohol będzie też do spróbowania 26 października podczas Festiwalu WSC 2024.

Maison Arrangé Blard zostało założone na Wyspie Reunion przez rodzinę Blard, zainspirowaną tradycjami przodków. Historia rhum arrangé sięga XVII wieku i wiąże się z domową maceracją owoców i przypraw w rumie. Z jednej strony by owoce były przez długi czas zdatne do spożycia, z drugiej – by stworzyć nowy, ciekawszy smak alkoholu. Pracownicy Route des Indes zanurzali owoce i przyprawy w alkoholu, aby zachować je podczas podróży morskiej. Maceracja trwa od miesiąca do pół roku. Do XX wieku rhum arrangé był trunkiem domowym, jak nalewki, dopiero ostatnie dekady to komercjalna oferta tradycyjnych dla Reunion smaków. W domu rodziny Blard tradycje tworzenia rhum arrangé trwają od dziesięcioleci. Przez lata Josian Blard (ojciec) wypracował własną unikalną recepturę, którą kontynuuje jego syn, Gregory Blard.
Obecnie Arrangé Blard oferuje klasyczną gamę z owocami: marakui, ananasem Victoria, liczi, mango, tamaryndowca, guawy i innych lokalnych owoców. Co roku ukazuje się też limitowana edycja. Smak tych świeżych owoców doskonale komponuje się z mocą białego rumu z Reunion i delikatnością przypraw.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.