Wydarzenia
konkursy, okowita

Nowi na Warsaw Spirits Competition – Manufaktura Maurera

Nowi na Warsaw Spirits Competition – Manufaktura Maurera

Udostępnij:

Wśród firm debiutujących w tegorocznym konkursie Warsaw Spirits Competition jest Manufaktura Maurera z Łącka. Tłocznia i destylarnia mieszczą się w Zarzeczu, niedaleko Łącka, w regionie obfitującym w sady owocowe i słynącym ze śliwowicy. Twórcą przedsiębiorstwa jest Krzysztof Maurer. Początkowo firma produkowała soki, potem wina owocowe i cydry. W 2011 roku zakupiono kolumnę do destylacji, mały aparat, na 250 l, niemieckiej firmy Holstein, tylko trzy półki i deflegmator. Na tym sprzęcie Manufaktura Maurera destylowała do 2022 roku. Obecnie zakład wyposażony jest we włoski aparat Cadalpe – ośmiopółkową kolumnę ze zbiornikiem na 1000 l. Fermentacja odbywa się w plastikowych pojemnikach, podobnie maceracja moszczu i ziół. Nastawy wynoszą po 1000 l. Czas fermentacji to, w zależności od owocu, 4-8 tygodni. Cykl destylacji trwa 2,5-3 godzin. W piwnicy leżakują destylaty w beczkach po 200 l.

Firma zatrudnia 20 osób. Poza okowitami owocowymi produkuje cydr i wina owocowe wzmocnione okowitą (dziewięć rodzajów), a przede wszystkim naturalne, tłoczone soki z certyfikatem bio – jest ich ponad 20.
Tworząc w 2002 roku przy gospodarstwie sadowniczym w Zarzeczu produkcję soków, nie przypuszczałem, że po kilkunastu latach działalności będziemy specjalizować się w tym, co od wieków kultywowali nasi przodkowie, czyli upłynnianiu owocowych skarbów regionu łąckiego. Rozwój sadownictwa w regionie Łącka, jego różnorodność i bogactwo odmianowe pozwala na wytwarzanie soków, win owocowych, destylatów w różnych smakach – mówi Krzysztof Maurer.
Oferta alkoholi to dwie śliwowice (50% i 70%) oraz ponad 20 okowit, m.in.: dwie gruszkowice (mieszana i Williams), dwie porzeczkowice (czarna i czerwona), aroniowica, borówkowica, brzoskwiniowica, czereśniowica, wiśniowica, malinowica, morelowica czy jabłkowice oraz z maceratami ziół – mięty i melisy. Nowe pozycje w ofercie, to okowity zbożowe: Jęczmienna, Żytnia, Owsiana, Kukurydziana, Pszeniczna, Orkisz, Destylat z ziemniaków oraz Nalewki Ziołowe.

Powiązane artykuły

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.