Degustacje
blended malt, degustacje, single grain, single malt, whisky szkocka

Nowości Cadenhead’s

Nowości Cadenhead’s

Udostępnij:

Firma William Cadenhead Limited, Wine and Spirit Merchants to najstarszy szkocki niezależny bottler. Została założona w 1842 roku i była własnością tej samej rodziny, dopóki nie została przejęta przez znaną firmę z Campbeltown J & A Mitchell & Co. Ltd, będącą właścicielem Springbank Distillery. Teraz Cadenhead’s ma w Polsce nowego dystrybutora – M&P Pavlina.

Początkowo siedziba firmy mieściła się w Netherkirkgate w Aberdeen i chociaż numery ulic zmieniały się od czasu do czasu, siedziba pozostała ta sama i w zasadzie prawie niezmieniona przez 130 lat działalności w Aberdeen. To właśnie pod tym, co później stało się numerem 47, pan George Duncan założył firmę pośredniczącą w handlu winem i mocnymi alkoholami, w tym szkocką whisky. Ich interes prosperował i po nieco ponad dziesięciu latach dołączył do niego jego szwagier, William Cadenhead.
Cadenhead przejął całkowicie firmę w 1858 roku i, jak to było wówczas powszechne, zmienił nazwę handlową na swoją własną. Chociaż niewiele wiadomo o Duncanie, o wiele więcej wiadomo o Williamie Cadenheadzie, który był nie tylko sprzedawcą alkoholi, ale także poetą o ugruntowanej renomie. Urodził się w robotniczej rodzinie w 1819 roku. Zaczął pracę w młodym wieku w małej fabryce nici, a potem został nadzorcą w dziale sortowania przędzy w Maberley & Co. w ich zakładach w Broadford. Około 1853 roku opuścił to miejsce, aby dołączyć do swojego szwagra i podróżował jako agent jego firmy do 1858 roku. Zostawił po sobie nie tylko wiele tomów wierszy, ale też spory majątek i ugruntowaną pozycję w biznesie.
William Cadenhead zmarł w 1904 roku. Jego następcą w firmie Wine and Spirit Merchants przy Netherkirkgate 47 został jego bratanek Robert W. Duthie, syn Roberta Duthie – dyrektora Scottish Orphanage w Bombaju. To on do oferty szkockiej whisky dołaczył także Demerara Rum z Gujany. Swoje produkty szeroko reklamował na tylnych siedzeniach autobusów, na zasłonach teatralnych, w programach koncertów i w wielu innych miejscach, używając sloganu „By Test the Best”. Ponadto Duthie opracował markowe blended whisky Cadenhead’s, Putachieside Deluxe Blend czy The Hielanman. Niestety w 1931 roku Robert W. Duthie wpadł pod tramwaj. Był kawalerem, a jego dwie siostry nie były gotowe na przejęcie rodzinnego biznesu. Powierzono firmę w zarządzanie, ale jej sytuacja stawała się coraz gorsza. W październiku 1972 roku część zapasów rumu odsprzedano podczas wielkiej dwudniowej aukcji Christie’s. Katalog liczył 167 stron i do tej pory była to największa aukcja win i alkoholi w Wielkiej Brytanii, przyniosła firmie sześciocyfrową nadwyżkę nad zobowiązaniami.
Następnie wszystkie aktywa firmy Williama Cadenhead zostały sprzedane J & A Mitchell & Co Ltd, właścicielom Springbank Distillery, a firma rozpoczęła nową erę.
Obecnie Cadenhead’s to nie tylko zapasy whisky i rumu, ale też własne sklepy w Campbeltown, Edynburgu i Londynie.
Miałem niedawno okazję próbować dwa zestawy próbek ich nowości, część z nich jest dostępnych w Polsce, część nie, niektóre zostały zabutelkowane z nieco inną mocą, niż próbki udostępnione do testów.

Girvan 33YO 1991 Cadenhead’s (49,5%)

Leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach słodki, dużo toffi, czekolada mleczna z orzechami laskowymi i rodzynkami, delikatna ziołowość, polne kwiaty, mniszek lekarski, wyjęta z ziemi bulwa selera. W ustach słodycz puddingu waniliowego, crema catalana, ale też lekka słoność i cierpkość – sok z wiśni, kwaśna malina, a też i nuty rumowe. Finisz dość długi, cierpko-słodki, sporo wiórków kokosowych, rumowość, ale też skóra, gorzka herbata, lekki tytoń i sól.

4/5

24/25,5/24,5/7,5=81,5

Ben Nevis 11YO 2012 Cadenhead’s (49,5%)

Leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach maślany, waniliowy, lekko korzenny – cynamon, mus jabłkowy z cynamonem, ostry imbir. Smak pikantny, piekący, masa pieprzu, ziele angielskie, do tego bardzo gorzki słód, przypalona skórka chleba, mocno uprażone ziarno. Finis ziarnisty, mocno wypieczony, spalona skórka chleba i masło orzechowe. Niezbyt udane.

3.5/5

23,5/23,5/23/7=77

Tullibardine 12YO 2012 Cadenhead’s (49,5%)

Po dziewięciu latach przelana do beczek po palo cortado. Zapach uwodzący korzennością (cynamon), ziołami (rozmaryn), orzechy włoskie, suszone śliwki, rodzynki, daktyle. W ustach ciężka, oleista, dużo fig, orzechy włoskie, suszone śliwki, lekka słoność, prażone migdały, anyż, lukrecja, dzięgiel. Finisz gorzki i oleisty – gorzkie orzechy włoskie, słoność, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, do tego czarne suszone na słońcu oliwki, może też suszone pomidory. Intrygująca.

4.5/5

26,5/27/27/7,5=88,5

BM.2.A 27YO 1997 Cadenhead’s Enigma (51,8%)

Blended malt, beczki po bourbonie. Zapach orzechów włoskich, fistaszków, masła orzechowego, nuta wosku, kitu pszczelego, jest też czarny pieprz i wanilia. W ustach najpierw soczysta owocowość – świeża słodka gruszka, potem wchodzą nuty woskowe, ale bardzo przyjemne, dające wrażenie tłustości. W finiszu słodycz przechodzi w pieprzność – pieprz, kardamon, imbir, tatarak, żeń-szeń, nuta mięty, ziół prowansalskich. Bardzo intrygująca, smaczna whisky.

4.5/5

26/27/27,5/8=88,5

Ardmore 11YO 2012 Cadenhead’s (49,5%)

Po ośmiu latach przelana do beczki po porto ruby. Przyjemny zapach, lekko wędzony – śliwki, wiśnie, wędzony bekon, tytoń, sadza. W ustach whisky cierpka, tytoniowa i nieco mdła, woskowa, dużo orzechów, wędzone śliwki, daktyle, suszone morele. Finisz słodko-cierpko-gorzki, wyraźna nuta słonej lukrecji, tytoń, popiół, słona skóra, zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały, ale też figi i daktyle. Dziwnie ułożona, choć smaczna.

4/5

26/26/26/7,5=85,5

ISY.2.A 15YO 2008 Cadenhead’s Enigma (54,8%)

Nieznana single malt z Islay, beczki po bourbonie. W zapachu dużo dymu, torfu, poza tym, zioła, miód, suszone śliwki. W smaku goryczka, ostry czarny pieprz, ziele angielskie, wanilia, pieczone jabłka. Finisz słony, dymny, medyczny, mocno torfowy, wypieczone słone mięso, czarny pieprz i nuta masła orzechowego oraz imbir.

4/5

25,5/25/24,5/7=82

Glenglassaugh 8YO 2015 Cadenhead’s (46%)

Beczki po bourbonie. Zapach wanilii, toffi, śliwek, moreli, brzoskwini. Smak cierpki – kwaśne śliwki, kwaśne jabłka, morele, wanilia. Finisz waniliowy, tłusty, oleisty, dużo śliwek, moreli, brzoskwinie, taniczność, tytoń, cierpka herbata.

4.5/5

26,5/26,5/26,5/7,5=87

Miltonduff 15YO 2008 Cadenhead’s (46%)

Beczki po bourbonie. Zapach brzoskwini, moreli, gruszki, słodkiego jabłka, cynamonu. W smaku cynamon, jabłka z cynamonem, szorstkie nuty tytoniu. W finiszu gorzki gruszki, gorzkie jabłka, gorzkie migdały, tytoń i wanilia.

4.5/5

26,5/26,5/26/7,5=86,5

Glen Moray 16YO 2007 Cadenhead’s (46%)

Beczki po bourbonie. Zapach słodkich gruszek, słodkich jabłek, lekko cynamonu, marcepanu, słodkich śliwek. W smaku słodkie śliwki, słodkie jabłka, marcepan. W finiszu dużo słodu, gruszki, malinowe jabłka, wanilia, biała czekolada.

4.5/5

26,5/26,5/26/7,5=86,5

Inchgover 14YO 2009 Cadenhead’s (46%)

Whisky w 2022 roku przelana do beczek po sherry PX. Zapach słodu, moreli, gruszek, dużo wanilii, karmelu, crème brûlée, kakao. W ustach tytoń, cierpka herbata, wędzone śliwki, cytrusy, kakao, mokka. Kwaskowy finisz, kwaśny cygarowy tytoń, wędzone śliwki, suszone morele, lekka słoność.

4/5

25,5/26,5/26,5/7,5=86

Linkwood 10YO 2013 Cadenhead’s (46%)

Beczki po sherry oloroso. Zapach orzechów włoskich, śliwek, moreli, brzoskwini, daktyli, wosku, miodu, lekko ziół polnych. W smaku masa wosku, miód, słodki tytoń, kawa, kakao. Finisz gorzki – palone ziarna kawy, solony karmel, jarzębina, głóg, korzeń goryczki.

4/5

26,5/25/26/7,5=85

Bunnahabhain 10YO 2013 Cadenhead’s (46%)

Beczki po bourbonie. Zapach torfu, sadzy, wiśni, śliwek, mirabelek, moreli, toffi. W smaku dużo torfu, wędzone śliwki, wędzone wiśnie, sadza, nuta medyczna. W finiszu dużo popiołu, wędzone śliwki, wędzone wiśnie, suszone morele.

3.5/5

22,5/25/24/7=78,5

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Degustacje
degustacje, wino

19 grudnia o godzinie 19.30 odbędzie się 222. spotkanie Akademii Wina. Musiaki, białe czy czerwone? […]

Degustacje
degustacje, rum

17 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Nowości Planteray Limted Edition opowieści […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje, edukacja, gin

Jedną z atrakcji tegorocznej edycji Festiwalu Warsaw Spirits Competition będą warsztaty ginowe. Każdy będzie mógł […]

Degustacje
degustacje, whisky, wódka

15 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „House of Suntory- historia pierwszego […]

Degustacje
degustacje, whiskey irlandzka

13 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Teeling i renesans Dublińskiej whiskey”, […]

Degustacje
degustacje, whisky

12 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „The Glenlivet: Legenda regionu Speyside”, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.