Firma William Cadenhead Limited, Wine and Spirit Merchants to najstarszy szkocki niezależny bottler. Została założona w 1842 roku i była własnością tej samej rodziny, dopóki nie została przejęta przez znaną firmę z Campbeltown J & A Mitchell & Co. Ltd, będącą właścicielem Springbank Distillery. Teraz Cadenhead’s ma w Polsce nowego dystrybutora – M&P Pavlina.
Początkowo siedziba firmy mieściła się w Netherkirkgate w Aberdeen i chociaż numery ulic zmieniały się od czasu do czasu, siedziba pozostała ta sama i w zasadzie prawie niezmieniona przez 130 lat działalności w Aberdeen. To właśnie pod tym, co później stało się numerem 47, pan George Duncan założył firmę pośredniczącą w handlu winem i mocnymi alkoholami, w tym szkocką whisky. Ich interes prosperował i po nieco ponad dziesięciu latach dołączył do niego jego szwagier, William Cadenhead.
Cadenhead przejął całkowicie firmę w 1858 roku i, jak to było wówczas powszechne, zmienił nazwę handlową na swoją własną. Chociaż niewiele wiadomo o Duncanie, o wiele więcej wiadomo o Williamie Cadenheadzie, który był nie tylko sprzedawcą alkoholi, ale także poetą o ugruntowanej renomie. Urodził się w robotniczej rodzinie w 1819 roku. Zaczął pracę w młodym wieku w małej fabryce nici, a potem został nadzorcą w dziale sortowania przędzy w Maberley & Co. w ich zakładach w Broadford. Około 1853 roku opuścił to miejsce, aby dołączyć do swojego szwagra i podróżował jako agent jego firmy do 1858 roku. Zostawił po sobie nie tylko wiele tomów wierszy, ale też spory majątek i ugruntowaną pozycję w biznesie.
William Cadenhead zmarł w 1904 roku. Jego następcą w firmie Wine and Spirit Merchants przy Netherkirkgate 47 został jego bratanek Robert W. Duthie, syn Roberta Duthie – dyrektora Scottish Orphanage w Bombaju. To on do oferty szkockiej whisky dołaczył także Demerara Rum z Gujany. Swoje produkty szeroko reklamował na tylnych siedzeniach autobusów, na zasłonach teatralnych, w programach koncertów i w wielu innych miejscach, używając sloganu „By Test the Best”. Ponadto Duthie opracował markowe blended whisky Cadenhead’s, Putachieside Deluxe Blend czy The Hielanman. Niestety w 1931 roku Robert W. Duthie wpadł pod tramwaj. Był kawalerem, a jego dwie siostry nie były gotowe na przejęcie rodzinnego biznesu. Powierzono firmę w zarządzanie, ale jej sytuacja stawała się coraz gorsza. W październiku 1972 roku część zapasów rumu odsprzedano podczas wielkiej dwudniowej aukcji Christie’s. Katalog liczył 167 stron i do tej pory była to największa aukcja win i alkoholi w Wielkiej Brytanii, przyniosła firmie sześciocyfrową nadwyżkę nad zobowiązaniami.
Następnie wszystkie aktywa firmy Williama Cadenhead zostały sprzedane J & A Mitchell & Co Ltd, właścicielom Springbank Distillery, a firma rozpoczęła nową erę.
Obecnie Cadenhead’s to nie tylko zapasy whisky i rumu, ale też własne sklepy w Campbeltown, Edynburgu i Londynie.
Miałem niedawno okazję próbować dwa zestawy próbek ich nowości, część z nich jest dostępnych w Polsce, część nie, niektóre zostały zabutelkowane z nieco inną mocą, niż próbki udostępnione do testów.
Girvan 33YO 1991 Cadenhead’s (49,5%)
Leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach słodki, dużo toffi, czekolada mleczna z orzechami laskowymi i rodzynkami, delikatna ziołowość, polne kwiaty, mniszek lekarski, wyjęta z ziemi bulwa selera. W ustach słodycz puddingu waniliowego, crema catalana, ale też lekka słoność i cierpkość – sok z wiśni, kwaśna malina, a też i nuty rumowe. Finisz dość długi, cierpko-słodki, sporo wiórków kokosowych, rumowość, ale też skóra, gorzka herbata, lekki tytoń i sól.
24/25,5/24,5/7,5=81,5
Ben Nevis 11YO 2012 Cadenhead’s (49,5%)
Leżakowana w beczkach po bourbonie. Zapach maślany, waniliowy, lekko korzenny – cynamon, mus jabłkowy z cynamonem, ostry imbir. Smak pikantny, piekący, masa pieprzu, ziele angielskie, do tego bardzo gorzki słód, przypalona skórka chleba, mocno uprażone ziarno. Finis ziarnisty, mocno wypieczony, spalona skórka chleba i masło orzechowe. Niezbyt udane.
23,5/23,5/23/7=77
Tullibardine 12YO 2012 Cadenhead’s (49,5%)
Po dziewięciu latach przelana do beczek po palo cortado. Zapach uwodzący korzennością (cynamon), ziołami (rozmaryn), orzechy włoskie, suszone śliwki, rodzynki, daktyle. W ustach ciężka, oleista, dużo fig, orzechy włoskie, suszone śliwki, lekka słoność, prażone migdały, anyż, lukrecja, dzięgiel. Finisz gorzki i oleisty – gorzkie orzechy włoskie, słoność, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, do tego czarne suszone na słońcu oliwki, może też suszone pomidory. Intrygująca.
26,5/27/27/7,5=88,5
BM.2.A 27YO 1997 Cadenhead’s Enigma (51,8%)
Blended malt, beczki po bourbonie. Zapach orzechów włoskich, fistaszków, masła orzechowego, nuta wosku, kitu pszczelego, jest też czarny pieprz i wanilia. W ustach najpierw soczysta owocowość – świeża słodka gruszka, potem wchodzą nuty woskowe, ale bardzo przyjemne, dające wrażenie tłustości. W finiszu słodycz przechodzi w pieprzność – pieprz, kardamon, imbir, tatarak, żeń-szeń, nuta mięty, ziół prowansalskich. Bardzo intrygująca, smaczna whisky.
26/27/27,5/8=88,5
Ardmore 11YO 2012 Cadenhead’s (49,5%)
Po ośmiu latach przelana do beczki po porto ruby. Przyjemny zapach, lekko wędzony – śliwki, wiśnie, wędzony bekon, tytoń, sadza. W ustach whisky cierpka, tytoniowa i nieco mdła, woskowa, dużo orzechów, wędzone śliwki, daktyle, suszone morele. Finisz słodko-cierpko-gorzki, wyraźna nuta słonej lukrecji, tytoń, popiół, słona skóra, zielone orzechy włoskie, gorzkie migdały, ale też figi i daktyle. Dziwnie ułożona, choć smaczna.
26/26/26/7,5=85,5
ISY.2.A 15YO 2008 Cadenhead’s Enigma (54,8%)
Nieznana single malt z Islay, beczki po bourbonie. W zapachu dużo dymu, torfu, poza tym, zioła, miód, suszone śliwki. W smaku goryczka, ostry czarny pieprz, ziele angielskie, wanilia, pieczone jabłka. Finisz słony, dymny, medyczny, mocno torfowy, wypieczone słone mięso, czarny pieprz i nuta masła orzechowego oraz imbir.
25,5/25/24,5/7=82
Glenglassaugh 8YO 2015 Cadenhead’s (46%)
Beczki po bourbonie. Zapach wanilii, toffi, śliwek, moreli, brzoskwini. Smak cierpki – kwaśne śliwki, kwaśne jabłka, morele, wanilia. Finisz waniliowy, tłusty, oleisty, dużo śliwek, moreli, brzoskwinie, taniczność, tytoń, cierpka herbata.
26,5/26,5/26,5/7,5=87
Miltonduff 15YO 2008 Cadenhead’s (46%)
Beczki po bourbonie. Zapach brzoskwini, moreli, gruszki, słodkiego jabłka, cynamonu. W smaku cynamon, jabłka z cynamonem, szorstkie nuty tytoniu. W finiszu gorzki gruszki, gorzkie jabłka, gorzkie migdały, tytoń i wanilia.
26,5/26,5/26/7,5=86,5
Glen Moray 16YO 2007 Cadenhead’s (46%)
Beczki po bourbonie. Zapach słodkich gruszek, słodkich jabłek, lekko cynamonu, marcepanu, słodkich śliwek. W smaku słodkie śliwki, słodkie jabłka, marcepan. W finiszu dużo słodu, gruszki, malinowe jabłka, wanilia, biała czekolada.
26,5/26,5/26/7,5=86,5
Inchgover 14YO 2009 Cadenhead’s (46%)
Whisky w 2022 roku przelana do beczek po sherry PX. Zapach słodu, moreli, gruszek, dużo wanilii, karmelu, crème brûlée, kakao. W ustach tytoń, cierpka herbata, wędzone śliwki, cytrusy, kakao, mokka. Kwaskowy finisz, kwaśny cygarowy tytoń, wędzone śliwki, suszone morele, lekka słoność.
25,5/26,5/26,5/7,5=86
Linkwood 10YO 2013 Cadenhead’s (46%)
Beczki po sherry oloroso. Zapach orzechów włoskich, śliwek, moreli, brzoskwini, daktyli, wosku, miodu, lekko ziół polnych. W smaku masa wosku, miód, słodki tytoń, kawa, kakao. Finisz gorzki – palone ziarna kawy, solony karmel, jarzębina, głóg, korzeń goryczki.
26,5/25/26/7,5=85
Bunnahabhain 10YO 2013 Cadenhead’s (46%)
Beczki po bourbonie. Zapach torfu, sadzy, wiśni, śliwek, mirabelek, moreli, toffi. W smaku dużo torfu, wędzone śliwki, wędzone wiśnie, sadza, nuta medyczna. W finiszu dużo popiołu, wędzone śliwki, wędzone wiśnie, suszone morele.
22,5/25/24/7=78,5