destylarnia należąca dziś do Diageo, z portowego miasta o tej samej nazwie na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Założona w 1794 roku przez braci Johna i Hugha Stevensonów. W 1866 roku nowym właścicielem został Peter Curnstie, a następnie w 1883 roku Walter Higgin, który rozbudował zakład. W 1898 roku znów zmieniła właściciela, kupił ją Alexander Edward, który miał już destylarnię Aultmore. W 1923 roku przejęta przez Dewar’s, potem przez Distillers Company. Nieczynna w latach 1931-1937 i 1969-1972. To mała destylarnia. Ma tylko jedną parę alembików. Otwarta dla zwiedzających. Styl bardzo ciekawy, łączy nuty owocowe i morskie – można tu znaleźć aromaty pieczonych jabłek, nuty apteczne, smak soli, masła, spalenizny, generalnie jednak bardziej rześka niż ciężka. Najbardziej znana jest wersja Oban 14YO, która zastąpiła zupełnie udane edycje 12YO. Ponadto oferowane są m.in.: 18YO, 21YO, 32YO, Distiller’s Edition (finiszowana w beczkach po sherry Montilla Fino) czy Oban Little Bay (bez podania wieku).