Octomore po raz szesnasty

Szesnasta edycja whisky Octomore to kolejny rozdział w historii najbardziej ekstremalnej serii single malt na świecie, serii, która od lat przesuwa granice torfowości, mocy i intensywności smaku. Destylarnia Bruichladdich po raz kolejny wypuściła kolekcję z poziomem natorfienia słodu w granicach 100-200 ppm. Octomore 16.x to whisky dojrzewające w starannie dobranych beczkach po winach i bourbonie, ukazujące pełnię charakteru dymnego jęczmienia.

Octomore 16.1 (59,3%)

Pięcioletnia whisky z jęczmienia concerto, nadymienie słodu 101,4 ppm, leżakowana w pierwszy raz napełnionych beczkach po bourbonie. W aromacie bardzo dużo dymu, słodkiego torfu, wanilii, creme brulee, słodkich śliwek, moreli. W ustach wędzone śliwki, anyż, morele, gruszki, kwaśne jabłka, imbir. Pieprzny finisz, dużo imbiru, chrzan, ale też miód, morele, gruszki, brzoskwinie.

4/5

25,5/25/25,5/7=83

Octomore 16.2 (58,1%)

Ten sam destylat, co w edycji 16.1, leżakowany w beczkach po sherry oloroso oraz winie bordeaux, a następnie finiszowany w beczkach po portugalskich winach madeira i moscatel. W aromacie słodkie gruszki, gruszki w occie z goździkami, morele, słodkie jabłka i nuta słonego chleba. Cierpki, mocno torfowy finisz, wędzony węgorz, kiszona wędzona limonka. W finiszu dużo miodowej słodyczy, morele, syrop gruszkowy, imbir, anyż i cynamon.

4/5

26/26/25,5/7=84,5

Octomore 16.3 (61,6%)

Pięcioletnia whisky z jęczmienia concerto, z farmy na Islay, nadymienie słodu aż 189,5 ppm, Leżakowana w beczkach po bourbonie, sauternes i sherry pedro ximénez. W aromacie: miód, powidła śliwkowe, brzoskwinie, morele, słodkie jabłka i torf, sadza, wulkaniczność. Smak bardzo delikatny, kwaskowy, dużo nut medycznych, kiszone limonki, kandyzowane skórki cytryny, sadza. Finisz cierpki, taniczny, słonawy, tytoń i przyprawy korzenne – imbir, gałka muszkatołowa, goździki i cynamon.

4/5

26,5/26,5/26,5/7=86,5

Seria whisky Octomore zadebiutowała w 2008 roku, stworzona przez destylarnię Bruichladdich, a jej pomysłodawcą i kluczową postacią był Jim McEwan. W zamyśle miała powstać eksperymentalnie ekstremalnie torfowa whisky i to się niewątpliwie udało. W tabeli porównanie średniej punktowej z moich degustacji sześciu ostatnich edycji serii Octomore.

Octomore11.x12.x13.x14.x15.x16.x
Średnia punktów90,290,784,788,390,884,7

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.