Okowita o mocy 43% powstała w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Suszenie chleba w piecu piekarniczym, opalanym drewnem, zajęło 6 miesięcy i w tym czasie udało się zebrać 500 kg. Na jedną butelkę 0,5 l idzie ok. 1 kg czerstwego pieczywa. Pierwsza edycja to 500 butelek, pozostałe po destylacji 30 l trafiło do beczki. Wykorzystano wszystkie chleby z oferty własnej piekarni, czyli: żytnie, pszenne, płaskurka, orkisz, sampsza, do tego wszystko, co można znaleźć w chlebach marki Handelek: czarnuszka, śliwka, orzech włoski, orzech brazylijski, siemię lniane.

– Inne piekarnie rzemieślnicze chcą nam oddawać swój chleb, więc myślimy o seriach dedykowanych dla wybranej piekarni i z wybranych odmian chleba – mówi Bartłomiej Rak. – Pomysł na własny alkohol pojawił się pod koniec 2020 roku, nie mieliśmy co robić z czerstwym pieczywem. Część przerabiamy na mąkę, część poszła na okowitę. Inspiracją była piekarnia z Austrii, która przetworzyła już ponad 140 ton chleba na okowity, Bäckerei Therese Mölk.
Pod koniec sierpnia pojawi się druga edycja – z różnych rzemieślniczych piekarni z Krakowa.

Link do informacji na facebooku: https://www.facebook.com/rebreadcom.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail