Okowity ze Śląska

10 października odbyła się degustacja okowit z Silesia Distillery, od nowego producenta ze Śląska. Firmę założyli w listopadzie 2020 roku Paweł Amrozik, Krystian Jaronicki i Wojciech Szopa. To trzyosobowy klub degustacyjny, stąd nazwa marki alkoholi Triple Head. Degustację pięciu okowit prowadził Krystian Jaronicki.

– Ponad rok zajęło przygotowanie lokalu pod destylarnię. Na butelki czekaliśmy do połowy lutego tego roku. Nasze pierwsze okowity pojawiły się w sprzedaży w marcu – mówił Krystian Jaronicki.
Pierwsze okowity zostały wydestylowane gościnnie w destylarni Wrzos z Ustronia. Obecnie kończy się instalacja własnego sprzętu, jeszcze w tym roku popłynie z niego pierwszy destylat. Kupili sprzęt słowackiej firmy Kovodel Janca – alembik ze zbiornikiem 300 l, połączony z czteropółkową kolumną.
– Zaczęło się od wspólnej pasji, we trzech kupażowaliśmy alkohole. Nasz pierwszy pomysł to była oczywiście polska whisky. W 2020 roku wysłaliśmy na konkurs Warsaw Spirits Competition nasze pierwsze whisky domowej produkcji z beczek po 50-60 l. Zostały bardzo wysoko ocenione i to nas ośmieliło – wspomina Krystian Jaronicki.
Whisky nadal jest priorytetem i beczki już są zalewane destylatem ze słodowanego jęczmienia i z kukurydzy, jednak debiut to okowity owocowe – młode i krótko starzone.
– Destylat na okowitę odbieramy z mocą 70-80%, to jest ten zakres, gdzie smaku i aromatu jest najwięcej. Przy niestarzonych okowitach niższa moc początkowa jest lepsza, wyższą moc wygładzi beczka. Używamy drożdży Fermentis, innych do owców, innych do winogron, innych do zbóż. Odmiana owocu ma wielkie znaczenie, na białe okowity dużo lepsze są destylaty jednoodmianowe, do starzonych świetnie sprawdzają się mieszanki wielu odmian. Dla okowity owocowej wystarczą 3-4 miesiące by dobra beczka o pojemności 60 l oddała to, co najlepsze, przy czym wciąż eksperymentujemy z beczkami. Zaczynaliśmy od beczek z dębu węgierskiego, które nas bardzo rozczarowały, teraz częściej korzystamy z beczek po winach francuskich. Beczki rozkręcamy, suszymy, wypalamy i znów składamy. Zestawiając gotowy produkt najpierw odstawiamy go na dwa tygodnie z mocą 60%, potem na kolejne dwa tygodnie z mocą 43% – mówił Krystian Jaronicki.

Silesia Distillery Okowita Jabłkowa 1/2022 (43%)
Jabłka z Beskidu Śląskiego, z okolic Ustronia i Jasienicy, mieszane odmiany. Fermentowane były całe owoce razem z ogryzkami. Wypuszczono 94 butelki.
Intensywny zapach – jabłka, bardzo słodkie jabłka, miód, zioła, lekko drożdże i są też w dolnym nosie zielone kwaskowe jabłka. W smaku dużo drożdży, kwaskowe i gorzkawe, trawiastość, pestki, migdały, anyż. Finisz rozgrzewający, korzenny – kwaskowe jabłka, migdały, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż. Rozgrzewa.
3/5
23/21/20/6=70

Silesia Distillery Okowita Gruszkowa 1/2022 (43%)
Gruszki odmiany lukasówka, gorzko-słodkiej, tanicznej. Tylko 95 butelek.
Zapach delikatny, przyjemny, kwaskowo-słodki, bardziej jak gruszka odmiany Paryżanka. Bardzo mineralne, rześkie, pudrowość, konfitury. W smaku słodko-gorzko, tu więcej wyczuwalnych pektyn niż w jabłku, ale też więcej słodyczy, miąższu owocowego, są też nuty powidłowe, a nawet różane, jest anyż. Finisz nieco zaskakuje nutą winną (ale lukasówka ma takie posmak), jest pudrowość, są róże, jest trochę jak miks jabłek i gruszek w posmaku. I lekka pieprzność, gałka muszkatołowa, nuta goryczki, trwiastość.
4/5
26/25,5/25,5/7,5=84,5

Silesia Distillery Okowita Starzona Gruszkowa 1/2022 (43%)
Leżakowała 3-4 miesiące w beczkach z francuskiego dębu po winie rioja. Wypuszczono 86 butelek.
Zapach słodki, gruszka, pieczona gruszka, powidła gruszkowe, rodzynki, delikatna korzenność, zwłaszcza cynamon. Smak cierpki, wyrazisty, przyjemnie rozgrzewający z lekką nutą drożdżową. Znajdziemy tu: pieprz, miód, owoce, goryczkę i cynamon. Jabłka, gruszki, pestki, drożdże w finiszu… i przyprawa korzenna, migdał. Jest też mdła nuta trawiasta, pestki słonecznika. Pewnie przydałoby jej się jeszcze drugie tyle czasu w beczce.
3.5/5
24,5/24/23,5/7=79

Silesia Distillery Okowita Winogronowa 1/2022 (43%)
Destylowane były wytłoczyny odmiany solaris, a także całe grona odmiany leon millot, wyszło 111 butelek. Małe rodzinne winnice Cena i Smuga.
Zapach rześki, zielony, nieco trawiasty, nieco pudrowy – różany, jest też miodowa słodycz. W smaku krzepka, mocno zbudowana, pieprzna, wyraźnie winogronowa, czuć też anyż, fenkuł, goryczkę, cynamon i ładne miodowe dopełnienie w ustach. Dobrym pomysłem było pomieszanie winogron i wytłoczyn, daje to dużo ciała ze skórek, ale też lekkość z soku gronowego. W finiszu sporo anyżu, kopru, lukrecja, ale też winogronowa rześkość, słodko-kwaśne jabłka, czarna porzeczka (owoce i liście), mineralność, lekki ukłucie pieprzu.
4.5/5
26/27/27/8=88

Silesia Distillery Okowita Winogronowa Starzona 1/2022 (43%)
Destylowane były wytłoczyny odmiany solaris, a także całe grona odmiany leon millot, ale z dużą przewagą solaris. Małe rodzinne winnice Cena i Smuga. Starzone trzy miesiące w beczkach 220 l z dębu francuskiego po czerwonym winie hiszpańskim. Tylko 43 butelki.
Bardzo przyjemny zapach, sporo w nim kopru i anyżu, ale też słodyczy pyłków kwiatowych, rumianku, róży, słodkich soczystych owoców, zwłaszcza jabłek, porzeczki, czerwonego agrestu. Jest też zapach miodowy. Smak najpierw cierpki – nuta herbaciana, skórzasta, tytoniowa i przyprawowa – cynamon, kurkuma, a do tego słoność. Potem czuć słodycz powideł różanych, jabłka, gruszki, cytrusowość amerykańskiego chmielu, zioła. W finiszu też czuć sól, imbir, mineralność, anyż, miętę, szałwię, a nawet nieco goryczki dzikich bylic, piołunu, chmielu. I dużo tytoniu, do tego delikatnie ziemistość, prażone migdały, ale też owocowość – czarna porzeczka, wiśnia. I są wszędzie obecne, spajające te okowity winogronowe, róże. Bardzo długi, intensywny, ciekawy finisz. Produkt świetnie pokazuje, że dla destylatu z wytłoczyn winogron długie leżakowanie nie jest potrzebne, by nabrał złożoności, a przede wszystkim harmonii.
4.5/5
27,5/27,5/28/8,5=91,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.