wysokiej klasy japońska wódka, wytwarzana z ryżu odmiany Miyama Nishiki, stosowanego głównie w północnej Japonii do produkcji sake. Do jej zestawiania używana jest woda źródlana z gór Hidakanayamy. Destylowana trzy razy, następnie przez rok leżakowana, a na koniec filtrowana przez biały brzozowy węgiel. Butelkowana z mocą 55%. Etykieta drukowana jest na papierze ryżowym. Producentem jest mały browar Takagishuzo, który znajduje się w centrum prefektury Gifu i co roku produkuje zaledwie kilka tysięcy butelek tej najwyższej klasy wódki. Takagishuzo to rodzinna firma, założona w 1720 roku. W 1958 roku dyrektor zarządzający, Takagi Tomizou zaczął, eksperymentować z produkcją wódki z ryżu. Kolumny do destylacji sprowadzono z ZSRR. W aromacie: ziarno, wanilia, delikatnie egzotyczne drewno. W ustach jest świetna – grejpfrut, limonka. Finisz to limonka w cukrze i wata cukrowa.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail