Okuhida

wysokiej klasy japońska wódka, wytwarzana z ryżu odmiany Miyama Nishiki, stosowanego głównie w północnej Japonii do produkcji sake. Do jej zestawiania używana jest woda źródlana z gór Hidakanayamy. Destylowana trzy razy, następnie przez rok leżakowana, a na koniec filtrowana przez biały brzozowy węgiel. Butelkowana z mocą 55%. Etykieta drukowana jest na papierze ryżowym. Producentem jest mały browar Takagishuzo, który znajduje się w centrum prefektury Gifu i co roku produkuje zaledwie kilka tysięcy butelek tej najwyższej klasy wódki. Takagishuzo to rodzinna firma, założona w 1720 roku. W 1958 roku dyrektor zarządzający, Takagi Tomizou zaczął, eksperymentować z produkcją wódki z ryżu. Kolumny do destylacji sprowadzono z ZSRR. W aromacie: ziarno, wanilia, delikatnie egzotyczne drewno. W ustach jest świetna – grejpfrut, limonka. Finisz to limonka w cukrze i wata cukrowa.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.