słowacka whisky single malt z destylarni Nestville, finiszowana na Podlasiu w beczkach po polskich miodach pitnych. Projekt pilotuje Artur Brzychcy dla DMS Barrels, czyli firmy dystrybucyjnej Tedi. Barwa jest miodowa. Aromat lekki, bardzo waniliowy, nuty karmelowe i kukurydziane, lekko orzechy włoskie, zioła, wyraźnie beczki po bourbonie. Smak słodki, miodowy, sporo ziół, jest też pieprzność, jakby żyta, a nie słodu jęczmiennego, jest dużo młodego drewna. W finiszu: miód, propolis, nadal pieprzność, wanilia, wciąż dużo surowego drewna, orzechy laskowe i popcorn. Zaskakująco amerykański styl whisky słowacko-polskiej. Edycja limitowana, wypuszczono 370 butelek o mocy 43%.
Alkohole dnia, Spirits
single malt
Old Barrey Finiszowana w beczkach po polskim miodzie pitnym Cask 001
Old Barrey Finiszowana w beczkach po polskim miodzie pitnym Cask 001
Udostępnij:
Powiązane artykuły
Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Lektury
recenzje, wino
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
Wydarzenia
rynek
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Alkohole dnia
grappa
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
Degustacje
degustacje, koniak, likier
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]