Old Jameson Distillery w Dublinie

Jedna z wizytówek Dublina, obok zakładu Guinnessa, jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc, niewątpliwa atrakcja turystyczna. Jameson to najbardziej znana marka irlandzkiej whiskey, produkowana od 1780 roku. Założona przy Bow Street przez Johna Jamesona jako jedna z pierwszych czterech gorzelni w Dublinie. Dziś w dawnych zakładach w Dublinie jest bardzo ciekawe muzeum whiskey, odbywają się tam także degustacje, natomiast jak większość irlandzkich whiskey, tak i Jamson jest obecnie destylowany w ogromnym kombinacie Irish Distillers Group w Midleton, w hrabstwie Cork.

Pod koniec XIX wieku produkowali już ponad milion litrów whisky rocznie. Problemy zaczęły się w latach I wojny światowej, kiedy wprowadzono limity na jęczmień, potem przyszło brytyjskie embargo oraz od 1919 roku prohibicja w USA. W 1971 roku zakład w Dublinie zamknięto, a w 1975 roku produkcję przeniesiono do multi-destylarni Midleton. Przez cztery lata przerwy destylowano w pobliskim zakładzie Powers po drugiej stronie rzeki. Do 1971 roku funkcjonowała też własna słodownia. Wykorzystują tylko irlandzki jęczmień – słodowany i niesłodowany. Centrum dla zwiedzających pokazuje, jak wyglądał proces produkcji irlandzkiej whiskey przed pięćdziesięciu i więcej laty – słodowanie, zacieranie, fermentacja, trzykrotna destylacja i maturacja.
Jameson to whisky blendowana, jako mieszanka irlandzkiego zielonego jęczmienia, słodu jęczmiennego i destylatów z innych zbóż – głównie kukurydzy. Trzykrotnie destylowana. Na każdej butelce umieszczone jest charakterystyczne motto rodziny Jamesonów: „Sine Metu” – bez strachu. Obecnie ok. 75% sprzedawanej na świecie irlandzkiej whiskey to Jameson. Alkohol eksportowany jest do 120 krajów. Jameson zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem produkcji whiskey, ale w XIX wieku miał pierwsze miejsce i wielokrotnie większą niż obecnie produkcję.
Najbardziej znana jest oczywiście Jameson Original – nie najwyższej klasy whiskey złożona z destylatów typu pot still oraz spirytusu zbożowego, leżakująca 4-7 lat w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie i po sherry. W smaku łączy nuty słodkie charakterystyczne dla słodu z ostrzejszymi nutami żyta, ale wyczuwa się także wanilię. Bez porównania lepsza jest dwunastoletnia Jameson Special Reserve, wcześniej butelkowana jako Jameson 1780. To mieszanka 80% whisky typu pot still i 20% spirytusu zbożowego, dojrzewa w beczkach po bourbonie i po sherry, dużo bardziej złożona od wersji podstawowej, z nutami orzechów, cynamonu z kakaowym finiszem. Biorąc pod uwagę jej atrakcyjna cenę jest to chyba najlepszy pomysł na poznanie irlandzkiego stylu whiskey. Jeszcze większy rarytas to osiemnastoletnia Jameson Limited Reserve – specjalnie dobrany zestaw destylatów zbożowych i pot still, z nutami rodzynek, syropu klonowego, karmelu, lodów czekoladowych. Jest także zdobywająca coraz większą popularność w barach, a do niedawna dostępna wyłącznie w sklepach wolnocłowych, Jameson Gold Reserve. To whiskey dojrzewająca dwanaście lat w zupełnie nowych beczkach, smaki miodowo-waniliowo-korzenne z pieprznym finiszem. Jest też mieszanka Jameson Select Reserve bez podania wieku – całkiem udana, w smaku egzotyczne owoce i miód, duży udział w tym zestawie ma whiskey typu pot still. Aromaty sherry, czekolady i miodu ma Jameson Crested Ten. Była to pierwsza butelkowana whiskey Jamesona, wówczas dziesięcioletnia pure pot still, jednak w 1975 roku zmieniono jej recepturę, obecnie jest to whiskey siedmioletnia, będąca mieszanką w 60% pot still, a resztę stanowią destylaty zbożowe. Do rzadkich, sprzedawanych w limitowanych edycjach whiskey należą: Jameson Rarest Vintage Reserve i Jameson Signature Reserve. Jameson Caskmates to nowa edycja, pochodząca z beczek, w których najpierw dojrzewała whiskey Jameson, następnie piwo Franciscan Well. Po odebraniu ich z browaru wlano ponownie whiskey, tak powstała Caskmates. Aromat bardzo delikatny, kremowy, właściwie mleczny, z nutą ciasta drożdżowego, bakalii, mlecznej czekolady. Jest też Jameson Select Reserve Black Barrel ze specjalnie wypalonych beczek po bourbonie. Aromat delikatny, waniliowy, z nutą mleczną, rurki z kremem, też trochę kukurydzy.
Od 1988 roku marka Jameson, podobnie jak cały kombinat Irish Distillers Group, gdzie jest wytwarzana, należy do światowego potentata na rynku alkoholowym, koncernu Pernod Ricard.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.