Historia tej mocno zapomnianej i pokrytej kurzem czasu marki sięga początków XX wieku. Dokładnie w 1908 roku niejaki Peter Thomson otworzył specjalistyczny sklep z alkoholami w mieście Old Perth. Szybko z jednego sklepu powstała cała sieć, a tym samym zapotrzebowanie na whisky wzrosło. Flagową whisky w jego kolekcji była marka Beneagles. Thomson chciał również wypromować młodszy, ale równie ciekawy trunek – Old Perth. W tym celu dokładał w gratisie jedną butelkę do każdego kartonu Beneagles, zamówionego przez hotele i bary rozsiane po całej Szkocji. Old Perth przewidywała połączenie destylatów Speyside, Highland oraz Islay, ze składnikiem grain pochodzącym z destylarni North British, która działała już od 1885 roku.
W 2014 roku mocno zapomnianą przez rynek markę Old Perth odkupiła spółka Morrison & Mackay (obecnie Morrison Scotch Whisky Distillers), która postanowiła zmienić jej formułę, stawiając na słodkie, owocowe destylaty jęczmienne ze Speyside, dojrzewające w beczkach po sherry.
Na polskim rynku pojawiły się właśnie dwie wersje whisky spod szyldu Old Perth. Wersja Cask Strenght butelkowana jest z naturalną mocą 56,8%, bez filtracji. Posiada intensywny aromat suszonych śliwek, rodzynek, skórki pomarańczy, porannego espresso oraz dębiny. Natomiast Old Perth Original butelkowany jest z mocą 46%, w naturalnym kolorze, bez filtracji i oferuje bogate aromaty: rodzynek, ciemnej czekolady, cynamonu czy gałki muszkatołowej. Obie wersje dostępne są na polskim rynku w butelkach o pojemności 0,7l. Wyłącznym dystrybutorem marki na Polskę jest firma Tudor House Ltd.