Produkowana w Midleton whiskey Powers należy do najbardziej popularnych irlandzkich trunków, a na samej wyspie jest absolutnie numerem jeden ze sprzedażą ponad 6 mln butelek. Przez lata była to whiskey z Dublina, była to też najdłużej działająca destylarnia w stolicy Irlandii. Do dziś zachowały się oryginalne zabudowania fabryczne z charakterystycznymi pagodami nad dawną słodownią, kominem, halą maszyn. Zachowała się także część starego wyposażenia, a alembiki stanowią element dekoracji. Cały kompleks służy dziś studentom.
James Power, który wcześniej prowadził w Dublinie pub, postanowił wybudować własną destylarnię whiskey. Fabryka przy Thomas Street powstała w 1791 roku. Potem zakład przejął jego syn, John, a firma znana była pod nazwą John Power & Son. W XIX wieku byli absolutnie numerem jeden na rynku irlandzkiej whiskey, ich moce produkcyjne rosły od 500 galonów, do 33 tys. galonów, aż do 330 tys. galonów rocznie w połowie XIX stulecia, a sam John Power sprawował funkcję burmistrza Dublina.
Już w 1866 roku, jako jedna z pierwszych destylarni na świecie, zaczęli butelkować swoje whiskey. Wtedy też pojawiła się złota etykieta, do dziś będąca symbolem marki – Powers Gold Label. W 1871 roku rozbudowano zakład, który była reprezentacyjnym kompleksem w centrum miasta.
Pozostawała w rękach rodziny Powers do 1936 roku, jednak był to bardzo zły czas dla irlandzkiej whiskey, która straciła większość rynków zbytu (prohibicja w USA, embargo handlowe Wielkiej Brytanii, rosnąca produkcja i sprzedaż destylarni szkockich). W 1966 roku Powers utworzył warz ze swoim dublińskim konkurentem – John Jameson & Son – wspólne konsorcjum, Irish Distillers Group. Wówczas zadecydowano o budowie multi destylarni Midleton w Cork, gdzie miały powstrawać takie marki jak m.in. Jameson, Powers czy Paddy. Jednak jeszcze do połowy lat 70. W sercu Dublina Powers destylował nie tylko swoją whiskey, ale także – od 1971 roku – whiskey Jameson. Dopiero w 1975 roku, kiedy rozpoczęły pracę alembiki w Midleton, zakład Powers został ostatecznie zamknięty, kończąc na długi czas dzieje gorzelnictwa w Dublinie. Dopiero w 2015 roku została otwarta pierwsza od czterdziestu lat destylarnia whiskey w Dublinie – Teeling.
Od 1989 roku właścicielem marki Powers i innych produkowanych w Midleton jest koncern Pernod Ricard.
Powers Gold Label to łagodna whiskey o owocowym aromacie, będąca mieszanką w 70% pot still (słodowany i niesłodowany jęczmień) i w 30% grain whiskey (kukurydza). Oferowana jest także w wersjach Powers 12 Year Old Reserve, Powers John’s Lane Release 12 Year Old Special Reserve, Powers Three Swallow Release oraz Powers Signature.