W 2020 roku francuska firma Taransaud zaprojektowała niezwykłe beczki, zbudowane z francuskiego dębu, o jajowatym kształcie i pojemność 20 hl. Te wielkie jaja nie mają typowego dla beczek szpuntu, lecz metalowy zawór, który ułatwia ściąganie z nich alkoholu. Taransaud zdobył za swój pomysł nagrodę za innowacyjność francuskiego przemysłu drzewnego, a beczki te wykorzystywane są przez winiarzy, do przechowywania win zarówno białych, jak i czerwonych, jak również eksperymentują z nimi producenci szampanów, a ostatnio także mocnych alkoholi.

Z enologicznego punktu widzenia beczka wypada dobrze. Testy porównawcze przeprowadzone na winach Graves Grand Cru Classé przez Departament Enologii Uniwersytetu Bordeaux oraz Departament Badań i Rozwoju w Taransaud w Léognan wykazały, że wino dojrzewające w beczkach Ovum ma wyższą intensywność cech owocowych, niż wino dojrzewające w klasycznych beczkach. Testy wykazały, że wino leżakowane w Ovum charakteryzuje się dużą czystością, harmonią i nutami drzewnymi, tworzącymi złożony bukiet. Jedna taka beczka powstaje z 300 dębowych klepek, bez skośnych narożników. W związku z tym sprawdza się też jako zbiornik fermentacyjny. Jej kształt umożliwia ciągły ruch znajdującego się w niej alkoholu podczas trwania procesu fermentacji.
W 2020 roku zadebiutowała pierwsza whisky finiszowana w tych jajowatych zbiornikach. To blended malt, japońska Ichiro’s Wine Wood Reserve. Z beczek tych skorzystał także Alexandre Gabriel z Maison Ferrand, dla jednej z jego eksperymentalnych wersji ginu Citadelle.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail