gin

pierwszy na świecie gin, który powstał z zastosowaniem próżniowej destylacji w bardzo niskich temperaturach i w niskim ciśnieniu. Udanego eksperymentu dokonano w Thames Distillery, a właścicielem marki jest grupa Bacardi. Eksperymenty prowadzono od 2000 roku, sprawdzono 38 różnych receptur, aż w 2009 roku udało się wyprodukować finalny gin. Do jego zestawienia wykorzystano 14 różnych botaników, są to: jałowiec, grapefruity, pomarańcze, cytryny, kolendra, cynamonowiec, lukrecja, dzięgiel, korzeń irysa, migdały, ziarna kakao, wrzosy, wanilia i gałka muszkatołowa. Maceracja trwała 15 godzin, potem nastąpiła destylacja w kolumnie próżniowej w temperaturze minus 5 stopni, co ma gwarantować większą koncentrację aromatów. Aromat warzywny – marchew, pietruszka i seler. Lekko pomarańcz i jałowiec. Smak słodki, karotkowy i pomarańcze. Finisz gorzki – igliwie, tuja, zielona szyszka, dużo jałowca, liść laurowy, wciąż marchew. Butelkowany z mocą 47%.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail