Palavani to gruziński producent win, mają 120 ha winnic w Kachetii, mają także destylarnię, robią chachę i brandy. Od października wina Palavani dostępne są w Polsce, w imporcie M&P.

Winnice należały w XIX wieku do Kiazo Eristavi, gruzińskiego bohatera, generała w carskiej armii Aleksandra III. Po rewolucji i włączeniu Gruzji do ZSRR zostały znacjonalizowane. W 1954 roku została otwarta nowa wytwórnia win w Kistauri. Po prywatyzacji właścicielem marki i winnic został Anzor Kibrotsashvili, gruziński mistrz świata w judo, zmarły w 2008 roku. Palavani pozostaje dziś w rękach jego krewnych.
Produkują wina w tradycyjny gruziński sposób z fermentacją w kwewri, a także na wzór europejski, w stalowych tankach, ze starowaną komputerowo temperaturą. Produkcja to 2500 butelek na godzinę. Mają nasadzenia szczepów: rkatsiteli, saperavi, mtsvane, robia klasyczne gruzińskie wina tsinandali czy kindzmarauli. W Polsce dostępnych jest ich 11 win, w tym dwa z kwewri.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail