Palincă

rumuńskie destylaty z owoców, odpowiednik węgierskiej pálinki. Maksymalna zawartość alkoholu dochodzi do 70%, ale rzadko, na ogół rumuńskie owocowe brandy mają 40%. Rumuńskie odmiany to: Prune (śliwowica), Corcoduș (destylat ze śliwek odmiany wiśniowej), Mere (jabłkowica), Pere (gruszkowica), Zmeura (Malinowica), Mure (brandy z jeżyn), Caise (morelowica), Soc (z czarnego bzu), Gutui (pigwowica), Ienupăr (z jagód jałowca), Coacăze roși (z czerwonej porzeczki), Coacăze negre (czarnej porzeczki), Scorușe (z jarzębiny). Najpopularniejsza jest śliwowica, znana też w Rumunii jako Ţuică, ale też sporo jest wysokiej jakości destylatów z jabłek i gruszek. Pozotsałe owoce są zdecydowanie mniej popularne. Palincă destylowana jest głównie w regionie Karpat. Najbardziej znane marki to: Zetea, de Maramureș firmy Valco oraz de Maramureș firmy Voica.

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.