rumuńskie destylaty z owoców, odpowiednik węgierskiej pálinki. Maksymalna zawartość alkoholu dochodzi do 70%, ale rzadko, na ogół rumuńskie owocowe brandy mają 40%. Rumuńskie odmiany to: Prune (śliwowica), Corcoduș (destylat ze śliwek odmiany wiśniowej), Mere (jabłkowica), Pere (gruszkowica), Zmeura (Malinowica), Mure (brandy z jeżyn), Caise (morelowica), Soc (z czarnego bzu), Gutui (pigwowica), Ienupăr (z jagód jałowca), Coacăze roși (z czerwonej porzeczki), Coacăze negre (czarnej porzeczki), Scorușe (z jarzębiny). Najpopularniejsza jest śliwowica, znana też w Rumunii jako Ţuică, ale też sporo jest wysokiej jakości destylatów z jabłek i gruszek. Pozotsałe owoce są zdecydowanie mniej popularne. Palincă destylowana jest głównie w regionie Karpat. Najbardziej znane marki to: Zetea, de Maramureș firmy Valco oraz de Maramureș firmy Voica.