8 maja w Vinosfera (Warszawa, ul. Chłodna 31) w godz. 18.-21.00 odbędzie się seminarium językowe pt. „Pardon my wine!”. Kurs dla branży, sommelierów, importerów, kelnerów, ale też dla wszystkich, którzy kochają wino, podróżują i wszędzie na świecie chcą być dobrze zrozumiani.
Trzygodzinne spotkanie podzielone jest na 3 części:
I. Francuski w świecie wina, czyli jak czytać etykiety największych apelacji Francji, wymowa nazw szczepów, regionów terminologia związana z procesami produkcji.
II. Jak wybrnąć z trudnych sytuacji po angielsku, czyli opis wina zgodnie z terminologią WSET, wyjaśnienie podstawowych pojęć po angielsku.
III. Ćwiczenia, czyli część praktyczna Sprawdzimy, jak poradzicie sobie w sytuacjach praktycznych: w restauracji (od strony zamawiającego oraz od strony osoby obsługującej stolik), w sklepie, etc.
Języki rozwiąże kilka dobrych butelek wina. Znajomość francuskiego nie jest absolutnie wymagana.
Koszt udziału – 200 zł/os.