brandy de Jerez, oferowana w dwóch wersjach – podstawowej i Solera Gran Reserva. Ta druga leżakowała przez 20 lat w systemach criaderas i solera, w beczkach o pojemności 600 l z amerykańskiego dębu i 350 l z francuskiego dębu, w których wcześniej leżakowała sherry oloroso. Ma barwę ciemnego mahoniu. W nosie: orzechy włoskie, suszone daktyle, rodzynki, dużo dębiny. W ustach, niestety, za dużo starej beczki, posmak zbutwiałego drewna. Poza tym głównie daktyle, sporo słodyczy, w finiszu karmel i sherry. Moc – 40%. Trunek nazwany został imieniem hiszpańskiego konkwistadora. Pedro de Valdivia (1497-1553) kolonizował wraz z Francisco Pizarrem południową Amerykę – imperium Inków, tereny dzisiejszego Peru i Chile, był pierwszym królewskim gubernatorem Chile i założycielem pierwszych chilijskich miast: Santiago de Chile, Concepción i Valdivii.