młody producent armaniaku z regionu Bas Armagnac. Firmę prowadzą Myriam i Jean Pierre Rande. Mają 80 ha winnic – ugni blanc i baco na armaniaki oraz inne szczepy na wina: colombard, cabernet sauvignon, cabernet franc i tannat. Eau-de-vie leżakują w czarnym gaskońskim dębie. Mają własne stacjonarne alembiki. Firma powstała w 1988 roku i taki jest też ich najstarszy armaniak. Ma aromat: miodu, brzoskwiń, likierowego wina, syropu gruszkowego. W ustach czuć terpentynę, tytoń, mokre liście. Ostry, gryzący finisz. Ich Picardon Bas Armagnac Hors d’Age ma 12 lat, w aromacie czuć przede wszystkim zielone włoskie orzechy, smak jest agresywny, spirytusowy. Produkują także floc de Gascogne – rześki, miodowo-owocowo-drożdżowy w smaku, z winogron ugni blanc i colombard. Unikatowym produktem jest Le Pimençon – białe wino z czerwoną papryczką w butelce.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail