Nowa destylarnia whisky InchDairnie z Fife wydestylowała owies z przeznaczeniem na whisky typu single grain. W przyszłości whisky z owsa ma zainaugurować serię o nazwie PrinLaws Collection, w której firma chce przedstawiać różne oblicza whisky, zrobione z różnych zbóż, z wykorzystaniem różnych beczek, a nawet różnych drożdży. Owies stanowił większość w zacierze, reszta to słodowany jęczmień, znacznie łatwiejszy w fermentacji. Pierwsza destylacja odbyła się w klasycznym alembiku, druga w lomond still, które jest aparatem hybrydowym – alembikiem wzbogaconym o trzypółkową kolumnę. Destylarnia Scapa wykorzystuje lomond still, ale odwrotnie – do pierwszej destylacji. Desty;lat trafił do beczek po bourbonie oraz po portugalskim muscatelu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail