Pierwsze spotkanie z Millside Distillery

21 lipca w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja czterech destylatów z Millside Distillery. Destylarnia rozpoczęła działalność z początkiem tego roku z myślą o produkcji polskiej whisky single malt. Za produkcję odpowiada Daniel Orłowski, który wcześniej zabutelkował na polski rynek kilkadziesiąt szkockich whisky, a teraz zdobyte doświadczenie wykorzystuje zalewając beczki własnym jęczmiennym destylatem. 

Destylarnia ulokowana jest w Debrznie przy ul. Młynarskiej 9, w dawnej piekarni GS. Pierwszy destylat popłynął z alembików 16 stycznia 2025, pierwsza beczka została napełniona 24 lutego. Millside Distillery wyposażona jest w kadź zacierną 2000 l, dwie kadzie fermentacyjne – każda po 2000 l, dwa alembiki (1000 i 500 l) oraz kolumnę ośmiopółkową do okowity o pojemności 500 l, wszystko sterowane ręcznie, a zasilane parą. Planowana łączna roczna produkcja ok. 10 tys. l czystego alkoholu. Jest tu ręczna linia do rozlewu, biuro, sklepik z pamiątkami, przestrzeń degustacyjna, magazyny beczek i wyrobów gotowych. Słód w większości pochodzi ze Szkocji, a także ze słodowni w Gdańsku dla edycji local barley. Częściowo mielony jest na miejscu w Debrznie. Pierwsze zacieranie odbywa się w temperaturach 64-65oC i trwa około godzinę przy wsadzie 350 kg słodu na 1000 l wody, drugie zacieranie trwa 40 minut w temperaturach 74-75oC i 500 l wody. Do fermentacji stosowane są drożdże lallemand, fermentacja startuje w temperaturach 22-23oC, początkowo bardzo burzliwa, trwa cztery pełne doby.
W pierwszej połowie 2025 roku na rynku pojawiły się pierwsze butelki sygnowane przez Millside Distillery. To cztery różne warianty new make spirit, jakim zalewane są beczki, z róznych odmian jęczmienia, torfionego i nie. Jeszcze w 2025 roku pojawią się własne okowity jęczmienne. Do końca lipca 2025 zalanych zostało 30 beczek, głównie dla inwestorów, są to m.in. beczki po sherry oloroso i pedro ximenez, bourbonie, maderze, beczki po 110 l z destylarni Koval w Chicago po różnych ich whiskey, a w planie są beczki po porto.
O działalności destylarni i poszczególnych recepturach opowiadał prowadzący degustację Daniel Orłowski.

Millside New Make Local Edition Diablo Barley (64%)

Polski jęczmień. Aromat bardzo słodki, kremowy, budyniowy, płatki jęczmienne z mlekiem i cukrem, chleb, ale też nuty owocowe – jabłka. W ustach dużo nut mącznych, chlebowych i owocowych – bardzo dojrzałe słodkie jabłka, maliny, kremowość i gorzkie nuty jakby pektyn, pestek jabłek. Słodki, owocowy finisz, dużo bardzo słodkich jabłek i słodka mąka, drożdżówka, jest też nuta pieprzna, rozgrzewająca.

3.5/5

22/25/22,5/6=75,5

Millside New Make Spirit Golden Promise Barley (63%)

Szkocki jęczmień. Aromat mąki, ziarna, keks z rodzynkami, morele, umami, grzybowość, drożdże. W ustach oleiste, czarny kwaskowy chleb, prażone ziarno, cytrusy, nuty octanowe, ostre. Finisz kwaskowy, bardzo ciekawy, kiszonkowy, umami, grzyby, soja, słoność.

4/5

24,5/25,5/25,5/7,5=83

Millside New Make Peated Laurete Barley (63%)

Szkocki jęczmień natorfiony do 50 ppm. Aromat dymny, torfowy, śliwki, wędzone śliwki i słodkie pomarańcze, nuty goryczki, gencjany, włoskie amaro, a do tego słodka wędzona mąka. W smaku chleb, kwas chlebowy, czarny chleb z rodzynkami, dym, wędzone śliwki. Finisz długi, kwaskowy, chlebowy, piwny, słodowy, dymny, śliwki, wędzone śliwki, dym, sadza, nafta, asfalt.

4.5/5

27,5/27,5/27,5/8=90,5Aqua Vitae rekomenduje

Millside New Make Peated Edition Diablo Barley (63%)

Szkocki jęczmień natorfiony do 104 ppm. Aromat oscypka, wędzonego sera, wędzonych śliwek, suszu wigilijnego, wędzonych liści porzeczki. W smaku dużo czarnej porzeczki, maliny, dym, śliwki, wędzone śliwki. Długi, głęboki finisz, nuty słodkiej śliwki, dym, torf, czarna porzeczka, nuty mezcalu.

4.5/5

27,5/28/28,5/8=92Aqua Vitae rekomenduje

Zostaw komentarz

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.