Spirits, Wydarzenia
bary, likier

Pijana Wiśnia w Łodzi

Pijana Wiśnia w Łodzi

Udostępnij:

W Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 85 został otwarty kolejny w Polsce lokal Pijana Wiśnia. Warszawski lokal od kilku lat cieszy się ogromną popularnością, podobnie jak wcześniejsze, otwarte na Ukrainie. Koncept nawiązuje do słynnej nalewki, która jest nieodłączną częścią starego Lwowa. Pijaną Wiśnię robiło się w każdym domu we Lwowie.

Nalewka zawiera tylko trzy składniki: wiśnie, spirytus i cukier. Żadnych barwników ani domieszek chemicznych. Gatunek wiśni odgrywa ważną rolę, dlatego stosowane są tylko słodkie i soczyste wiśnie. Produkcja Pijanej Wiśni trwa miesiąc. Etapem następnym po naciąganiu jest proces odciskania i filtracji. Następnie napój trafia do dębowych beczek, połączonych ze sobą metodą solery, dzięki czemu napój powoli spływa coraz niżej, młody napój miesza się ze starym. Jak tłumaczy producent: – Bardzo ważny jest czas dojrzewania nalewki w beczkach. Jeżeli napój się przetrzyma, to smak będzie zbyt cierpki, a jeśli czasu na naciąganie zabraknie, zniknie ten niepowtarzalny smak dębu i bogaty odcień smaku.
Beczka nigdy nie jest pusta, zawsze pozostaje w niej trochę nalewki z poprzedniego zalewania. Z beczek gotowy napój odlewa się do butelek lub butli z dodatkiem owoców.
– W beczce odbywają się trzy procesy. Pierwszy to marriage (mieszanie) dojrzałej i świeżej nalewki, co zapewnia zawsze ten sam smak i moc napoju. Ponieważ napój wytwarzany jest z naturalnych wiśni, jego smak nie zawsze jest stały, dlatego w celu płynnego przejścia w smakach lub osiągnięcia jego braku (przejścia) mieszamy różne partie towaru, można to również nazwać procesem blendingu. Drugi etap to wzbogacanie nalewki o taniny, wytwarzane przez dąb. Uszlachetnianie smaku, nadanie nalewce migdałowego posmaku. Ostatni proces to stabilizacja i dotlenianie. Dzięki temu, że beczka „oddycha” – ujawnia się aromat, który dominuje nad spirytusami winogronowymi – tłumaczy manager lokalu.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.