Instytut Skrzynki Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego zaprasza do udziału w Konkursie Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych – Polish Potato Vodka Competition 2022, który odbywa się w dniach od 20 sierpnia do 26 września 2022.
Ideą konkursu jest promowanie polskiej tradycji produkcji wódek i okowit ziemniaczanych oraz nagradzanie ich twórców oraz wyrobów. Do konkursu mogą przystąpić producenci wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej, a wszystkie zgłaszane trunki muszą być dopuszczone do oficjalnej sprzedaży na terenie naszego kraju.
Zgłoszenia konkursowe e-mailowo przyjmowane będą do 15.09.2022: konkurs@ppvc.pl.
Próbki wraz z wypełnionymi i podpisanymi formularzami zgłoszeniowymi (także do dnia 15.09.2022) należy dostarczyć wyłącznie korespondencyjnie (przesyłki pocztowe lub kurierskie) na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, ul. Dworcowa 5, 62-052 Szreniawa; z dopiskiem: „Konkurs Polish Potato Vodka Competition”.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 26 września 2022 podczas wydarzenia na Międzynarodowych Targach Poznańskich pn. Smaki Regionów. Uroczystość wręczenia medali poprzedzona zostanie panelem tematycznym: Jak smakuje ziemniak? Prawda i stereotypy.
Uczestnicy ubiegać się będą o nagrodę Grand Prix oraz złote, srebrne, brązowe medale, a także wyróżnienia w trzech kategoriach:
• wódki ziemniaczane czyste
• wódki ziemniaczane czyste premium
• okowity ziemniaczane.
Ocenie poddane zostaną też opakowania & design.
Jurorami w konkursie są: Łukasz Klesyk, Łukasz Gołębiewski, Hieronim Błażejak, Andrzej Fiedoruk, Witold Wróbel i Łukasz Czajka, zaś opakowania & design oceniać będą: Adam Łukawski i dr inż. Anna Grześkowiak-Przywecka. Zespół organizacyjny tworzą: Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, Tomasz Bieńkowski, prezes Polskiej Federacji Ziemniaka, Witold Włodarczyk, prezes Zarządu Związku Pracodawców „Polski Przemysł Spirytusowy”, Zbigniew Kmieć, główny ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności, Marcin Czarnecki, prezes Stowarzyszenia „Polskie Destylaty”, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Marcin Gorynia, dyrektor Targów „Smaki Regionów” (grupa MTP).
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorami są:
Polska Federacja Ziemniaka, Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno–Spożywczego w Szreniawie oraz Grupa MTP – Targi „Smaki Regionów”. Partnerami wydarzenia są też: Stowarzyszenie Destylaty Polskie, sieć Culinary Heritage Europe oraz Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku.
Partnerami medialnymi są: serwis www.Spirits.com.pl, magazyn o alkoholach „Aqua Vitae” oraz czasopismo „Trybuszon”.
Więcej informacji, regulamin i karty zgłoszenia, skład kapituł dostępne na stronie internetowej Polish Potato Vodka Competition www.ppvc.pl. Kontakt z organizatorami: kontakt@ppvc.pl. Kontakt telefoniczny do koordynatora konkursu: 519 356 043.