Premiera A.H. Riise Spirits Signature

7 kwietnia Dom Whisky zorganizował degustację online rumów A.H. Riise, w związku z premierą A.H. Riise Spirits Signature. Degustacje poprowadził Lars Code, światowy ambasador. Dom Whisky jest polskim importerem tych duńskich rumów. Do spróbowania były: A.H. Riise Non Plus Ultra Black Edition, A.H. Riise Non Plus Ultra Very Rare, A.H. Riise Black Barrel Navy Spiced Rum, A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d’Or Excellence, A.H. Riise Naval Cadet Royal Danish Navy Rum, A.H. Riise XO Ambre d’Or Reserve i A.H. Riise Signature.

To rumy pochodzące z obszaru, który do 1917 roku znany był jako Duńskie Indie Zachodnie. Obecnie to Wyspy Dziewicze, terytorium zależne od USA (konkretnie to wyspy: Saint Thomas, Saint John i Saint Croix). Ten duński koncept przewiduje finiszowanie rumów w różnych beczkach (np. po porto, sauternesie), czy rumy rocznikowe. To rumy słodkie, czy nawet bardzo słodkie, które jednocześnie uwodzą swoją owocowością – cytrusy, morele, a w dłużej leżakowanych edycjach słodycz miodu i czekolady miesza się z goryczą tytoniu i skóry.
Nazwa upamiętnia pracującego w XIX wieku na wyspach duńskiego badacza, farmaceutę – Alberta Heinricha Riise. W 1832 roku dostał on od duńskich władz przywilej wyłączności na produkcję alkoholu na Wyspie św. Tomasza. Początkowo była to mała produkcja apteczna, szybko jednak zaczął wytwarzać rum, a w 1862 roku uznanie zdobyła jego marka Bay Rum A.H. Riise. W 1879 roku rodzinny biznes przejął syn, Valdemar Riise, który rok później wprowadził na rynek USA markę Old St. Coix Rum. Służący na wodach Indii Zachodnich marynarze Royal Danish Navy otrzymywali w XIX wieku w ramach codziennych racji przydział rumu A.H. Riise. Nieszczęśliwie destylarnia działająca przy aptece na Wyspie św. Tomasza doszczętnie spłonęła w Boże Narodzenie 1895 roku. Valdemar Riise wycofał się z interesu i powrócił do Danii, ale jego marki wciąż były obecne na amerykańskim rynku: Old St. Croix Brand, Riise’s Guava Rum i A.H. Riise Rum.
W 1988 roku marka oficjalnie powróciła na rynek, jako własność A.H. Riise Spirits. Firma od 2005 roku znów blisko współpracuje i korzysta z patronatu Royal Danish Navy. Poza marką rumów A.H. Riise produkują: Santos Dumont Rum, Tranquebar Gin i likiery 1838 Pharmacy.

A.H. Riise XO Ambre d’Or Reserve (42%)
Rum leżakowany w beczkach po słodkich winach. Rześki zapach brzoskwini, moreli, gruszek, jabłek, śliwek. Smak słodki – syrop jabłkowy, pieczone jabłka w lukrze, syrop gruszkowy, syrop melasowy. I słodki finisz – syrop i powidła owocowe, dużo bardzo słodkich jabłek i gruszek.
4/5
26,5/26,5/27/8=88

A.H. Riise Naval Cadet Royal Danish Navy Rum (42%)
Można by oczekiwać mocy alkoholu na miarę rumów Royal Navy, ale w przypadku tej butelki chodzi jedynie o to, że kadeci szkoły marynarki wojennej byli uczestnikami degustacji tego rumu przed zabutelkowaniem. Zapach śliwek, lekko wędzonych śliwek, kawy, kakao, kokosa, pomarańczy, orzechów włoskich (suchych) i laskowych. W smaku syrop melasowy, orzechy włoskie, czekolada. W finiszu syrop wiśniowy, powidła gruszkowe, śliwkowe, kakao i kokos.
3.5/5
21,5/23/21,5/7=73

A.H. Riise Non Plus Ultra Ambre d’Or Excellence (42%)
Rum z beczek po słodkim sauternes. W zapachu brzoskwinie i pomarańcze, śliwki, ciasto ponczowe. Smak słodki, ale leciutko skórzasty, likier, syrop gruszkowy, lekko goryczka jakby pektyn pestek gruszek. W finiszu dużo słodkiego likieru pomarańczowego, miodu pomarańczowego, bardzo deserowe, ale przyjemnie złamane nutką goryczki – albedo, pektyn.
4/5
22,5/25/25,5/7=80

A.H. Riise Non Plus Ultra Very Rare (42%)
Mieszanka wielu rumów w wieku ok. 10 lat. Zapach czekolady z orzechami laskowymi, kakao, wiórki kokosowe. W smaku dużo pomarańczy, orzechy, śliwki, syrop gruszkowy. Finisz słodki i pomarańczowy, jak Grand Marnier, czekolada z orzechami laskowymi.
4/5
23/25/25,5/7,5=81

A.H. Riise Non Plus Ultra Black Edition (42%)
Beczki mocno wypalone, rum bardzo ciemny, bez podania wieku. Zapach słodki – ciemna czekolada z wiśnią, czekolada z malinami, syrop brzoskwiniowy, wanilia, kokos. W ustach słodkie jak likier, bardzo dużo syropu wiśni i czekolady, rodzynki, kokos. W finiszu: miód spadziowy, daktyle, figi, czekolada, wiśnie w czekoladzie, śliwki w czekoladzie, rodzynki w czekoladzie.
4/5
24/25/25/7,5=81,5

A.H. Riise Signature Batch 1 (43,9%)
Limitowana edycja do 2000 butelek, mieszanka wielu beczek w różnym wieku. W zapachu: kwiaty, zioła, anyż, pomarańcze, klementynki, czekoladka z miętą typu After Eight. Słodkie, ale nie przesłodzone, eleganckie, przyjemne. W smaku jest też rześka mięta, czekolada, delikatna goryczka jarzębiny, gorzkie pomarańcze. W finiszu czekolada z migdałami, mięta, lukier.
4/5
27,5/27,5/27,5/8,5=91

A.H. Riise Black Barrel Navy Spiced Rum (40%)
Rum infuzjowany przyprawami korzennymi. W zapachu masa cynamonu, śliwki, orzechy. W smaku czekolada, śliwki, cynamon. W finiszu cynamon, orzechy, kokos, czekolada, mięta.
3/5
21,5/20,5/20,5/7=69,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.