12 października w Gatsby Warsaw Club odbyła się degustacja rumów Barceló i premiera Barceló Maple Cask, trzeciego w serii Rare Blends Selection, obok Porto Cask i Mizunara Cask (ten ostatni na razie w Polsce nie dostępny). Barceló Maple Cask to mieszanka rumów kolumnowych i z alembiku, która po dziesięciu latach w beczkach po bourbonie trafiła do beczek wcześniej wypełnionych syropem klonowym. Degustację prowadził brand ambasador Otto Flores. Do spróbowania były także: Barceló Imperial, Imperial Onyx, Porto Cask i najstarszy w aktualnej kolekcji Barceló 40th Anniversary. Były też koktajle na bazie rumów Barceló.
Barceló to czołowa marka rumu z Dominikany, są obecni w 93 krajach, sprzedają 2,7 mln 9-litrowych skrzynek rocznie. Mają 70 ha własnych upraw trzciny cukrowej. Jako jedyni na Dominikanie robią rum tylko ze świeżo wyciśniętego soku z trzciny cukrowej, mają własne kolonie drożdży, typowe dla pieczenia chleba, nie dla gorzelnictwa.
– Nasz styl jest pomiędzy stylem hiszpańskim i francuskim. Destylujemy sok z trzciny, ale do mocy ok. 95% – mówił Otto Flores.
Większość ich rumu powstaje w kolumnach, mają pięciokolumnowy system, robią w nim 65 tys. l dziennie. Poza tym mają aparat kotłowo-kolumnowy typu bain marie dla najbardziej luksusowych rumów. Używają amerykańskiego dębu, głównie beczek po bourbonie, ale też beczek z dębu mizunara, po porto, po syropie klonowym, po słodkich sauternes. Część rumów leżakuje w wielkich kadziach.
Barceló Imperial (38%)
Dziesięcioletni rum z kolumn, beczki po bourbonie Heaven Hills, średnio wypalone. Przyjemny słodki aromat: kakao, wanilii, toffi, kokosów, suszonych ananasów, lukru, miodu, cynamonu, egzotycznego drewna. W smaku gorzka czekolada z posypką kokosową, śliwki w czekoladzie, słodko-cierpki tytoń, sporo kawy, miodowość. W finiszu jest nieco cierpkości – kwaskowe cytrusy, ale też rodzynki kokosów, gorzka czekolada z rodzynkami, woda różana, delikatna nuta korzenne, cierpki tytoń, skóra.
25/25,5/26/7,5=84
Barceló Imperial Onyx (38%)
Ponad dziesięcioletni rum z kolumn, beczki po bourbonie Heaven Hills, mocno wypieczone, filtrowane przez onyks. Zapach kakao, dużo wanilii, toffi, śliwek w czekoladzie, wiśni w czekoladzie, porzeczki, orzeszków coli, cynamonu, miodu, słodkiego tytoniu. W smaku gorzka czekolada ze śliwkami, rodzynki, suszone morele, wiórki kokosowe, nuty umami, ostrej dębiny, tytoń, skóra, herbata, hibiskus. W finiszu gorzka czekolada z chilli, z pieprzem, z lekką migdałową nutą, kakao, tytoń, suszone morele, lekka słoność, skóra. Podobno stworzony do cygar.
25/25/25,5/7,5=83
Barceló Porto Cask Rare Blends Selection (40%)
Rum kolumnowy, po dziesięciu latach w beczkach po bourbonie na rok trafiają do beczek po tawny port. Zapach: pomarańczy, brzoskwini, moreli, gruszek, rodzynek, kakao, kawy, kokosa, śliwek, słodkiego tytoniu, czarnej czekolady. W smaku bardzo dużo przyjemnej owocowości – soczyste śliwki, renklody, ume, morele i brzoskwinie, nektarynki, dżem jeżynowy, powidła pomarańczowe, pieczone jabłka, czekolada, orzechy, drożdże, figi i delikatnie cynamon. W finiszu dużo wytrawnych soczystych pomarańczy, kakao, ciemna czekolada ze śliwkami, z rodzynkami, z suszoną morelą, kandyzowana limonka, syrop gruszkowy, miód i trochę cierpkich nut orzecha włoskiego.
27,5/27,5/28/8,5=91,5
Barceló Maple Cask Rare Blends Selection (40%)
Mieszanka rumów kolumnowych i z alembiku, po dziesięciu latach w beczkach po bourbonie trafia do beczek wcześniej wypełnionych syropem klonowym. Zapach pełen kakao, czarnej czekolady, śliwek w czekoladzie, kokosa i zgodnie zamierzeniem syropu klonowego. W smaku wytrawna czekolada, słodki tytoń, syrop klonowy, wanilia, kakao, śliwki w czekoladzie, melasa, nuta umami, delikatna słoność, lekka pieprzność. W finiszu stare drewno, słodki sos hoisin, słodkie powidła śliwkowe.
26/26/27/8=87
Barceló 40th Anniversary (43%)
Dziesięć lat w beczkach po bourbonie, dwa lata w beczkach po sauternes, potem dziesięć lat w kadziach po 10 tys. l. Rum z kolumny. Tylko 15 tys. butelek wypuszczanych rocznie. Zapach pełen gorzkiej czekolady z rodzynkami, kakao, tytoniu, egzotycznego drewna, orzechów włoskich, śliwek, moreli, kokosa. Smak cierpki, tytoniowy, dużo cierpkich śliwek, mirabelek, gorzkich orzechów i wiórków kokosowych, wytrawna czekolada, czekolada ze śliwkami, z rodzynkami. W finiszu kwaśne cytrusy, nuty chili i pieprzu, tytoniu i kokosa, gorzkiej czekolady z rodzynkami, słodkich śliwek, syropu morelowego, miodu, skórzastość.
27,5/27,5/27,5/8=90,5