Zapraszamy 20 czerwca o 19.30 na degustację niezwykłego trunku. Wódka alembikowa gorczycowa to efekt współpracy Michała Płucisza i Łukasza Gołębiewskiego. Ma delikatny smak musztardy. Została wykonana z gorczycy białej, typowej dla upraw w południowej części Polski, pochodzącej z jednej uprawy. Wyprodukowana w jednej małej partii, jednokrotnie destylowana w miedzianym alembiku. Recepturę wódki opracował i czuwał nad destylacją Łukasz Gołębiewski.
– Zawsze lubiłem musztardę i… ku mojemu zdumieniu nigdy wcześniej nie spotkałem żadnej musztardowej wódki, żadnej senf geist, żadnej eau-de-vie de moutarde. To postanowiłem zrobić swoją i przekonać się, czy destylowana gorczyca będzie miała musztardowy zapach i smak. Bardzo krótkie serce, mało wyszło z alembika, ale udało się osiągnąć ten efekt. Zrobiliśmy to pewnego ciepłego kwietniowego dnia razem z Michałem Płuciszem, bez którego pomocy wciąż nie byłbym pewien, czy z gorczycy da się zrobić wódkę – mówi Łukasz Gołębiewski.
– To były dla mnie ciekawe emocje! Od myśli – co ten Łukasz wymyślił – do absolutnie pozytywnego zaskoczenia, że zrobiliśmy bardzo dobry trunek. Z gorczycy!!! – mówi Michał Płucisz.
Do spróbowania będą:
Musztardówka 41% Edycja kwiecień 2022
Musztardówka 51% – powstała wyłącznie jedna, jedyna butelka specjalnie na degustację
Wolf & Oak Wódka Żytnia 43%
Veles Wódka Wędzona Torfem 41%
Wilczy Gin 47%
Koszt uczestnictwa w degustacji – 80 zł (z wysyłką Pocztex 95 zł). Uwaga! Każdy uczestnik otrzyma zestaw próbek po 20 ml, a także kolekcjonerską miniaturkę wódki Musztardówka 41%, która ukazała się w liczbie zaledwie stu sztuk i nigdy już nie zostanie powtórzona. Degustacja odbędzie się online przez platformę Zoom.